Lépcsőmegoldások a tetőtérbe

A tetőtérbe vezető út ezerféle lehet. Sok olyan megoldást láttunk már, ahol nem a biztonság és közlekedők kényelme volt szem előtt tartva. De olyan lépcsősorokat is látni, amik feleslegesen sok helyet foglalnak el a térből. Pedig egy jól átgondolt lépcsősor több funkciót is elláthat. Cikkünkben kedvenceinkből szemezgetünk. 

Ha a helyspórolás és biztonság a fő szempont

Konyha csigalépcsővel a tetőtérbe. 

Az örök klasszikus csigalépcső sosem megy ki a divatból.  A fémes hatás, fekete és fa kombinációjával teljes mértékig megállja a helyét napjainkban is. A lépcső megtervezésekor érdemes arra figyelni, hogy ne legyenek túl sűrűn a lépcsőfokok, hogy ne legyen szédítő a felfelé vezető út. Ha ez az egyetlen lépcső a tetőtérbe, és nincs más kinti ajtaja sem, akkor csak abban az esetben válasszátok ezt, ha nem kell nagyobb tárgyakat fel-le cipelni a szintek között, mert a szűkös csigalépcső nem a legjobb megoldás erre. Azoknak ajánljuk, akik otthonában kevés és ritkán használt helyiség kap helyet odafenn vagy, ha több úton is fel lehet jutni, így a csigalépcső csak esztétikai célt vagy egérutat lát el.  

Funkció és látvány 

Üvegfalú lépcső a tetőtérbe.

Az üvegfallal ellátott lépcső kellemes panorámával gyönyörködteti a szemet a közlekedés során. Ha négylábú vagy kisgyerek is igénybe veszi, akkor nem kell attól tartanunk, hogy a rácsok közé beszorul vagy lepottyan. Cserébe lehet, hogy kicsit többet kell takarítani az összetapizások miatt, de a biztonság és látvány miatt megfontolandó.  

Több mint lépcső 

Tárolós lépcső.

Érdemes a lépcsőre más szemmel is tekinteni. A lépcsőforduló alatti rész beépíthető, ahogy egy kis kreativitással és barkácsolással az egyes lépcsőfokok alatti rész is. Mini tárolóként szuper helykímélő alternatíva a ritkán használt dolgok tárolására. 

Kettő az egyben: térelválasztás lépcsővel 

Térelválasztás lépcsővel a tetőtérben.

Sokan élnek a többgenerációs otthonok népszerűsítésére szánt otthonteremtési kedvezménnyel, melynek során a fiatal párok a tetőtérben tudják kialakítani a családi fészket. Erről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatsz. Ha nálatok is a tető alatt kap helyet minden helyiség, akkor nagyszerű térelválasztó megoldás lehet a lépcső. A képen látható nappali és háló egységét a galériának még nem tekinthető, de szintben fentebb kerülő rész töri meg. A lépcső és a korlát egyértelműen elkülöníti a két helyiséget egymástól.  

Gardrób a hálóban 

Tetőtéri hálószóba galéria gardróbbal.

Tetőtéri halószobáknál előfordul, hogy a helyiség belmagassága az egekbe tör. Ilyenkor elindul az agyalás, hogy hogyan lehetne azt a sok fenti teret nem hagyni kárba veszni. Ennél a hálónál a ruhákat költöztették felfele. Látszik, hogy a helyiség méretei nem engedték volna meg, hogy az ágy legyen fenn, de a szekrényeknek, ruháknak remek helye van ott. Ez a lépcsőmegoldás kétség kívül alig foglal helyet a térből, modern, letisztult, viszont a közlekedésnél nagyon oda kell figyelni. Érdemes korláttal kiegészíteni, a falat pedig olyan anyaggal bevonni, amin nem látszanak meg azonnal a kéznyomok. 


Ezt a bejegyzést 2022. április 19-én tettük közzé.