Mi az a CE-jelölés a VELUX tetőablakokon és termékeken?

Ha VELUX terméket választasz, találkozni fogsz egy úgynevezett CE-jelöléssel. Bemutatjuk röviden, mit is jelent ez, miről informál ez Téged.

 

Biztosan Te is tudod, hogy a VELUX tetőablakok nemcsak hazánkban, hanem Európa és a világ különböző országaiban is megvásárolhatók. Az országokon átívelő gyártás és kereskedelem megkövetel bizonyos egységes előírásokat, paramétereket, hogy az országok területi határai ne szabjanak határt akár a gyártási folyamatok átjárhatóságában, akár az értékesítésben. 

A CE-jelölési rendszert azért vezették be, mert ez lehetővé teszi az egységes európai piaci működést. Kiküszöböli ugyanis az Európán belüli kereskedelem olyan műszaki akadályait, mint például a nemzeti jóváhagyásokat, országonkénti vizsgálati szabványokat és vizsgálóintézetek használatát. A termék összeállítására vonatkozó CE-jelölés a CPD (Építési Termék Direktíva) rendelkezéseinek betartását tanúsítja, amely egész Európában érvényes és kötelező érvényű. 

A tetőtéri ablakokon szereplő CE-jelölés tulajdonképpen a gyártó azon nyilatkozata, hogy a termék minden tekintetben megfelel a vonatkozó európai egészségügyi, biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak. A tetőtéri ablakok esetében a CE jelölés igazolja, hogy az EN 14351-1-es Európai Termék Szabvány előírásait követte a VELUX olyan fontos terméktulajdonságok meghatározása, közlése és ellenőrzése során, mint pl. az U-érték, amiről blogunk rendszeres olvasójaként már tudod, hogy a hővesztés hőátbocsátási tényezője. Erről bővebben egy korábbi posztunkban írtunk: Milyen legyen a tetőablak hőszigetelése? Választ ad az U-érték  

A CE-jelölést és az ahhoz tartozó információkat többek között a tetőtéri ablakon, annak csomagolásán, a termékhez tartozó kiadványokon, a használati utasításon is feltüntetik. 

Erről bővebb információt a VELUX Magyarország Kft. weboldalán találsz itt. 


Ezt a bejegyzést 2022. február 14-én tettük közzé.