Hogyan tehetem a konyhám otthonosabbá?

Az idei konyhatrendekről belsőépítész szakértőnk átfogó cikksorozatot készített, ezt bejegyzésünk végén linkeljük számodra. Ha még nem olvastad el, ne hagyd ki! A konyhák az eredeti funkciójuk mellett ma már klasszikus szobaként funkcionálnak. A mostani irányzatban a konyha otthonosságot sugároz, és nem akar kilógni, elkülönülni, pont ellenkezőleg, szerves része az egésznek. Éppen ezért érdemes a lakás többi részével összehangolni színekben, dizájnban, kiegészítők  terén.  

 

Képek, DIY dekortárgyak 

A rólatok készült fotók bekeretezve, az általatok gyártott kerámiák, festmények, rajzok mind-mind ékei lehetnek a konyhának. A lakás többi részén megjelenő formák, esetleg bútorcsalád visszaköszönhet itt és az étkezőben is. 

Puha textíliák 

A textilek is sokat hozzátesznek az otthonossághoz. A bárszék és/vagy étkezőszék lehet bársony vagy akár bőr-/műbőrborítású. Ha nem akarod a jelenlegi darabokat lecserélni, ülőpárnákkal, háttámla párnákkal is feldobhatod őket. Ezek lehetnek műszőrmék, puha tapintású anyagok. Arra azonban ügyelj, hogy érdemes olyat típust választani, ami lehúzható és mosható.  

otthonos-konyha

Kényelem 

Az otthonosságot sugallja a kényelem is. Ma már nem csak a funkcióját tölti be a konyha. Itt tölti együtt az idejét a család: párhuzamosan zajlik a főzés és a leckeírás, itt gyűlünk össze átbeszélni a nap történéseit. Az ülőalkalmatosságok kiválasztásakor elsődleges szempont legyen a komfort, hiszen gyakran huzamosabb ideig ücsörögtök majd rajta. 

Sok-sok természetes fény 

Mivel a konyha az aktív időtöltések színhelye, egyre több időt töltünk itt, érdemes gondoskodni a természetes fényforrás(ok)ról. Minél világosabb a tér, annál komfortosabb. A világosság mellett a friss oxigént is biztosítod az ablakokkal. Tetőtéri helyiség esetén egész más hatást nyújt, ha nem egy, hanem több tetőablakot helyezel el, akár egymásmellé, vagy ha a belmagasság engedi, egymás fölé pozícionálva. 

Élő zöldek 

Egy lakás is élettel telibb, ha növényeket helyezel el a különböző pontjain. Miért ne tehetnél zöldeket a konyhába, étkezőbe? Sokkal élőbbé és otthonosabbá válik a tér. Csak arra ügyelj, hogy a helyiség adottságait (fény, hőmérséklet, páratartalom) kedvelő növényt válassz. Természetesen a friss virágcsokor is éke lehet egy konyhaszigetnek, étkezőasztalnak. 

Az élet nyomai 

Az otthonossághoz a fentieken túl hozzáad a rend is, viszont itt nem kell a minimalista sterilitásra törekedni és mindent elrejteni a szempárok elől. Lebegőpolcok, rajtuk a bekeretezett fotóitok, a kedvenc receptkönyveitek, esetleg egy kancsó az elfogyasztott borok parafadugóival, a persely, amiben a közös célokra gyűjtötök – mind-mind fokozzák az otthonos hangulatot. 

 


Ezt a bejegyzést 2024. január 27-én tettük közzé. 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: