Mit hoz 2023 a lakberendezés terén?

2023-ban is fő szempont lesz a lakberendezési trendekben a külső hatások elleni küzdelem – most éppen a világjárvány, a háború és a gazdasági válság. Ennek fényében a bizonytalanság és kiszolgáltatottság ellensúlyozása, illetve a kényelem és a pihentető környezet biztosítása a cél.  

Továbbra is jellemző az otthoni munkavégzés, és e mellé párosulnak most az otthon végezhető szabadidős tevékenységek is, így szaporodnak majd az olvasósarkok, a lakáson belüli privát terek és a multifunkciós helyiségek. A közösségi terek pedig Instagram- és Tiktok-kompatibilissá válnak, mert kialakult az igény az esztétikus otthonok másokkal, a külvilággal történő megosztására. 

A digitalizáció és az okos eszközök térhódítása továbbra is töretlenül zajlik (okosüveg, hangszórós lámpa, ütemezett és automatizált szellőztetés stb.,), hiszen mi sem szolgálná jobban kényelmünket és hatékonyságunkat. Ezt a trendet azonban úgy érdemes követni, hogy közben szem előtt tartjuk a környezettudatosságot is, és ahol lehet, törekszünk az energiahatékonyságra, a fenntarthatóságra és az újrahasznosításra. 

Színek szempontjából elmondható, hogy a jövő évben a szürke, a neutrális színek, valamint a pasztell és cukorka árnyalatok maradnak népszerűek, és ezek mellé társulnak a meleg sárgák, a gabonasárga, a borostyán, a mélykék, a magenta vörös, a rozsdabarna, a levendula lila, a krémszín, a színtelen kvarc, a malachit zöld, a mentazöld és a fekete-fehér színkombináció. 

A stílusokat tekintve egyre erősödni látszik a cyberpunk, ahol is a sötét, drámai színvilág mellé üde neon árnyalatok, fali neonfeliratok társulnak. Ugyanakkor a túlzott információ áradat ismét divatba hozza a csendet és a nyugalmat, azaz a minimalizmust, melyet az elmúlt években igyekeztünk háttérbe szorítani. E kettő stílus mellé pedig a retró és az eklektika társul, mely utóbbiban a high-tech elemek és a minimalizmus klasszikus szépségekkel, vidéki és rusztikus elemekkel párosul. 

A felhasznált anyagok tekintetében soha nem volt még ilyen népszerű a természetes anyagok használata, úgy mint a parafa, a bambusz, a rattan, a fa, a márvány, az ónix, a terrakotta, a szőttesek (juta), a bőr, a szőrme, a bársony, és az élő, zöld növények. Ezek a természetes textúrák könnyedén párosulnak majd a high-tech textúrákkal és technológiákkal, illetve az újra divatba jövő üveggel. 

Most pedig következzen az 5 legfőbb trend a lakberendezésben: 

  1. Nagymintás, merész tapéták használata, lécezett, textúrált falak, nyitott polcok, könyvespolcok, stílusos ágyvégek mint hátterek a közösségi felületeken zajló folyamatos posztoláshoz. Ennek ellenpólusaként pedig a neutrális, csendes, békés, visszahúzódó otthonok is elterjednek.
  2. Boltíves nyílások, falfestések és ívelt bútorok a lágyítás miatt.
  3. Kockás minta, sakkminta, a négyzetháló fekete-fehér színkombinációval társulva a térhatás fokozása és a decens hangulat érdekében.
  4. A természetes színek mellé párosuló neon- és pop színek térhódítása.
  5. Okos technológiák, high-tech anyagok és környezettudatos megoldások, természetes anyagok kéz a kézben.

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu

 


Ezt a bejegyzést 2022. december 27-én tettük közzé.