Páratermelés otthon

A téli hidegben általában kevesebbet szellőztetjük a lakást. Ha ráadásul otthon tartózkodunk és aktívak vagyunk a házimunka terén, elképesztő módon meg tud ugrani a benti levegő nedvességtartalma, ami párásodáshoz vezet. Nézzük meg, melyek ezek a tevékenységek, amelyek növelik a párásodástés hogyan védekezhetünk ellene vagy csökkenthetjük a páraterhelést!

Egy átlagos téli napon eddig felkeltél, megreggeliztél, elmentél dolgozni, majd haza jöttél, elvégezted a szükséges házimunkát és valószínűleg lefeküdtél vagy mentél tovább valamilyen programra. Egy korábbi felmérés szerint időnk 90 százalékát beltérben töltjük, annak kétharmadát otthonunk fogságában, másik jelentős részét pedig a munkahelyünkön. Napjainkban azonban jelentősen megváltozott a környezet: rengetegen home officeban dolgoznak ország- és világszerte, otthon töltik az egész napot. A korlátozások hatására ráadásul nemcsak a munkavégzés lett a négy fal közé szorítva, de a szabadidős tevékenységek jó része is. Az otthonukba kényszerülők közül jó néhányan többen élnek egy háztartásban, mondhatjuk úgy is, hogy többen szívják ugyanazt a levegőt. 

paratermeles-otthon--130466-01-XXL 

A bezártság ellenére az élet nem áll meg: a szennyest ki kell mosni, majd a ruhákat kiteregetjük, kivasaljuk. Az európaiak 65 százaléka szárít bent ruhát legalább hetente egyszer; a ruha odabent adja le a nedvességet, így egy átlagos család minden nap átlagosan tíz liter folyadékot termel! Megdöbbentő, igaz? 

gozoles-vasaloval130490-01-XXL 

Ráadásul a teregetésnél nem állunk meg! Közben sütünk, főzünk, ami során gőz képződik és szétárad a lakásban. Naponta többször forralunk vizet, hogy gőzölgő teával, kávéval tegyük kellemesebbé az otthoni időtöltést, vagy legalább normalizáljuk azt. És egyre több háztartásban megy a mosogatógép is. Forró zuhanyt engedünk, otthon edzünk, játszunk, izzadunk, alszunk – csukott ablakoknál. Meghökkentő ugyan, de tízből hatan nem szellőztetnek eleget otthonukban. Mindezek mellett még a rossz szigetelés, rétegzárás, illetve a kinti és benti hőmérséklet különbség is a nyílászárók, falak és a tető nedvesedéséhez is vezethetnek. 

A felsoroltak és a téli időszakban a kevesebb szellőztetés kombinációja megnöveli a beltéri levegő páratartalmát, ami párakicsapódáshoz, nyirkosodáshoz vezet. Ma 84 millió európai él olyan nyirkos vagy penészes épületben, amely növeli a légzőszervi megbetegedések és az élethosszig tartó allergia kialakulásának a kockázatát.  

 

A VELUX Magyarország Kft. ajánlása: Javasolt naponta 3-4 alkalommal szellőztetnünk, egyenként legalább 10 percig, több ablakkal. Emellett célszerű kiszellőztetnünk a hálószobánkat lefekvés előtt és reggel, felkelés után. 

 

A nedvesség és pára kordában tartása 

  • Próbáljuk elkerülni a beltéri teregetést zárt ablakoknál! A száradó ruhák nedvességet adnak le, amely egészségre ártalmas házipenész kialakulásához vezethet. Ha nincs lehetőség odakint szárítani a ruhát, a száradó ruhát helyezzük nyitott ablak mellé, így a nedvesség egy része távozik. 
  • Ugyanezen okból fontos, hogy a fürdőszoba megfelelően szellőzzön. Csökkentsük a hosszan tartó forró, gőzölgő fürdőzések számát és jól szellőztessünk ki utána! 
  • Lehetőség szerint főzés, sütés közben is szellőztessünk! Sokat javíthatunk a helyzeten, ha tudunk szellőztetni, illetve, ha fedőket használunk a lábasokon. Ha van lehetőség rá, mindezek mellett érdemes páraelszívót is felszerelni. 

A nedves, penészes otthonok 40százalékkal növelik az asztma kialakulásának kockázatát, és az allergiához is nagyban hozzájárulhatnak. 

 

Nálatok gondot okoz a pára?

 

 

Olvasd el további cikkeinket is a témában! 

 


Ezt a bejegyzést 2020. november 17-én tettük közzé.