Tippek pára ellen

Ahogy kint egyre hűvösebbre fordul az idő, úgy bent egyre melegebb lesz. Kevesebb ideig és kevesebbszer szellőztetünk, cserébe esetleg forróbb vízzel és hosszabban fürdünk, több forró fogásra vágyunk, és valószínűleg több időt töltünk otthon. Mit tehetünk, hogy „ne igyuk meg a levét” a páralecsapódásnak?

 

Gyerekként egy forró fürdőzés után biztos te is izgatottan rajzoltál a tükrön lecsapódó párába. Felnőttként már talán nem lelkesedsz érte annyira. Persze nem azért, mert a gyerekek kézlenyomatát kell törölgetned, sokkal inkább azért, mert hosszú távon a pára rettegett ellenség lesz. Ahogy a tükrön megjelenik a lecsapódott pára, úgy a falak is részesülnek belőle. Ahol gyakran felüti a fejét, idővel penész alakulhat ki. A penész pedig nemcsak a nem épp esztétikus látványa miatt okoz bosszúságot, hanem az egészségre is káros hatással lehet.  

Egy kis odafigyeléssel hatékonyan védekezhetsz a téli időszakban is páralecsapódás ellen! 

  • Szellőztess többször, rövidebb ideig! Ha tudsz, végezz kereszthuzatos szellőztetést! 
  • Ha van rá lehetőséged, használj páraelszívót a fürdőben, konyhában! 
  • Ha forró fürdőre adnád a fejed, ne zárd magadra az ajtót! 
  • Inkább kisebb adag ruhát moss és teregess a szárítókötélre! 
  • Ha van lehetőséged, használj szárítógépet a ruhák gyors megszárításához! 
  • Ha van esővédett erkélyed, teraszod, első körben teregethetsz kintre is! Az első pár órában elillan a ruhákból a magas nedvességtartalom, ezt követően már beköltöztetheted a szárítót a zárt térbe is, így kevesebb nedvesség jut a szoba levegőjébe! 
  • Triviálisnak tűnhet, de célszerű főzés közben a lábasra fedőt tenni. 

Ha pedig még a tervezési fázisban vagy, ideális lehet mind a fürdőszobába, mind a konyhába legalább egy-egy ablakot betervezni, hogy mindkét helyiségben tudj szellőztetni. 

A szellőztetés hatékonysága attól függ, hogy hány ablakkal tudsz egyszerre szellőztetni, ezek egymáshoz képest hogyan helyezkednek el, és milyen méretűek. Az leghatékonyabb, amikor két különböző oldalon és magasságban tudsz egyidejűleg ablakokat kitárni, mert ez segíti leginkább a levegőcserét.  

 


Ezt a bejegyzést 2023. november 26-án tettük közzé. 

 

Kapcsolódó írásaink a blogon: 

Páratermelés otthon 

Így védekezhetsz a pára és a párakicsapódás ellen! 

Hogyan szellőztessünk hatékonyan? 

Mit jelent a kéményhatás?