8 érv, ami a tetőtér-beépítés mellett szól

Szűkös a hely a házban, már megérett a gondolat és igény a több négyzetméterre? Menjünk vagy maradjunk? Ha maradunk, felfelé vagy oldalra bővítsünk? Ha minket kérdezel, mi a maradásra és felfelé bővítésre szavazunk. Miért? Összegyűjtöttük pár érvünket. 

Nem kell búcsút intened már meglévő otthonodnak 

Ha körbenézel a házban vagy kertben, téged is biztosan pillanatok alatt elöntenek az emlékek, legyen szó családi, baráti eseményekről, vagy a te kezed munkáját dicsérő otthon- és kertszépítő remekművekről.  Ha maradtok, nem kell ezektől elbúcsúznod, se összepakolni majd újra kipakolni a lakást. 

Nem kell elköszönnöd a környéktől 

Tudod már a legrövidebb utat az oviba, suliba, munkahelyedre, tudod, mikor kell friss beszerzőútra menned a közértbe. Ismered a szomszédokat, csukott szemmel is hazatalálsz a környékről. Ezeket sem kell újratanulnod, megszoknod, ha maradtok.  

Nem kell költöztetőt hívni 

Nyilván nem ez a fő érv a maradás mellett, de azért kevés ember van, aki élvezi a be- és kipakolást, költöztetőkkel vívott szócsatát. Jó pár homlokösszeráncolást spórolhatsz meg, ami az értékek A-ból B-be költöztetését illeti.  

Az érzelmi alapú érvek mellett lássuk most a racionális okokat.   

Nem a kertből veszünk el területet 

Közepes alaprajzi elrendezésű vagy kevesebb alapterületű teleknél kifejezetten fontos, hogy a kert méretét ne csökkentsük. Ez mind az ingatlan értékére, mind pedig családunk komfortérzetére vonatkozik. A kert mérete nagyobb telek esetén is jó, ha minél nagyobb maradhat.   

Növelhetjük vele az ingatlan értékét 

Lakóingatlan értékének megállapításánál nemcsak a piaci összehasonlító árak a meghatározóak. A költségelvű értékelési módszer során telek és a felépítmény értéke önállóan kerül meghatározásra. Számít a beruházás, felújítás mértéke, végeredménye, felhasznált anyagok minősége. 

Költséghatékonyabb, mint a többi bővítés 

Kevésbé költséges, mintha egy teljesen új emeletet építenénk a házra vagy oldalirányba terjeszkednénk. Emeletbővítésnél a tetőt teljesen le kell bontani és a plusz emelet után újraépíteni, míg tetőtér-beépítésnél elegendő lehet a meglévő tetőszerkezetet felújítani, átalakítani, födémet erősíteni és szigetelni.  Sőt, értékbecslői szempontból, ár-érték alapján a tetőtér beépítése a leginkább értéknövelő beruházás. 

Energiahatékony bővítési megoldás 

A tetőtér-beépítés fűtési szempontból is szerencsés. Mivel a meleg felfelé száll, így költséghatékonyabban biztosíthatjuk a meleget, mintha földszinten bővítenénk a házat. Bár ugyanez igaz a plusz emeletre is, viszont tetőtér esetén a jól szigetelt tető, jó minőségű tetőablakok, alulról felfelé szálló meleg és padlófűtés kifejezetten hatékonyan tud együttműködni. 

Támogatás is igényelhető rá 

2021 januárjától már tetőtér-beépítésre is igényelhető a CSOK, amennyiben ezzel többgenerációs ház születik. Erről részletesebben ebben a cikkünkben írtunk. 

 

Ha bármi további kérdésed felmerült, tedd fel nekünk nyugodtan! 

 


Ezt a bejegyzést 2021. január 2-án publikáltuk.