Az első közös otthonotok a CSOK Plusz-szal

Ha a szerelem rózsaszín ködje leszállt, és úgy döntöttünk, összekötjük az életünket, közös otthont és családot tervezünk, akkor sok izgalommal jár az első fészek megszerzése és kialakítása. Cikkünk ezen az úton kísér végig a tervezéstől az anyagi megvalósításig, melyben a CSOK Plusz is segítségetekre lehet.

Meglátjuk, megszeretjük, összebútorozunk, közös élményeket szerzünk, minden kisebb-nagyobb bukkanón szépen, együtt átlépünk. Ezekután eljátszunk a gondolattal, hogy vajon tényleg ő e az igazi és vele fogjuk-e leélni az életünk hátralevő részét. Amikor úgy érezzük, hogy megtaláltuk az igazit, a közös jövővel kapcsolatos ábrándok során nemcsak a családtervezés gondolatát kezdjük el szövögetni.  Már túl vagyunk az összeköltözésen, lakva is megismertük egymás, ideje belevágni a közös családi fészek megszerzésébe is. Ilyenkor lázasan nézelődünk és agyalunk, számolunk, meddig tudunk nyújtózkodni, mit várunk az ingatlantól, meddig tervezünk ott élni, és a középtávú terveink között várhatóan hány fő fog velünk egy feldél alatt lakni. Miután osztottunk-szoroztunk általában jön a kérdés: hogyan pótoljuk a hiányzó pénzt? Jó hír, hogyha a házasság és családtervezés is közös nevező nálatok, akkor a CSOK folytatása, a CSOK Plusz kedvező kiegészítése lehet a családi kasszának az ingatlanvásárlás során.  

Mit érdemes tudni a CSOK Plusz-ról? 

A CSOK Plusz egy 3%-os kamattámogatott hitel, házaspárok, családok számára. A vállalt gyermekek számától függően 15, 30 vagy maximum 50 millió Ft igényelhető 10-25 évre. A visszafizetendő összeg csökken a második, majd a harmadik gyermek megszületését követően. A hitel telekvásárlásra nem, de közös otthon vásárlására és bővítésére felvehető. Előbbi esetén a hitelösszeg 10%-a, utóbbi esetén 20%-a szükséges a minimum önerőre. És jó hír, hogy meglévő gyermekekkel is lehet pályázni rá, de legalább 1 vállalt gyermeknek is kell lennie köztük. Ezzel kapcsolatos további információért olvasd el ezt a cikkünket.  

Ebben a korábbi cikkünkben pedig arról írtunk, hogy illetékmentesség és ÁFA-kedvezmény is jár a CSOK Plusz mellé.  

Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy kombinálható-e a CSOK Plusz és falusi CSOK, akkor a rövid válaszunk az, hogy igen. A részletekért pedig nézd meg ezt a cikkünket.  

Hogyan válasszunk közös otthont? 

Miután átgondoltátok, hogy milyen lehetőségeitek vannak a költségkeret bővítésére és kiszámoltátok, mennyi az annyi, a következőket kell végiggondolni. 

  • Hol legyen az ingatlan? Milyen településtípusok jöhetnek szóba? 
  • Ház vagy lakás? Új építésű vagy felújítandó? 
  • Ha felújítandó, akkor várhatóan mennyi a felújítással kapcsolatos költség és van-e erre is fedezetetek?  
  • Mekkora legyen az ingatlan, és milyen számotokra fontos adottságokkal kell rendelkeznie? 

Ha a családi ház számotokra a preferencia, de új építésű ingatlanban egyelőre nem tudtok gondolkodni, akkor egy klasszikus Kádár-kocka kellemes kompromisszum lehet a vágyak és valóság között. A tetőtér beépítésével, felújításával optimalizálhatjátok a rendelkezésre álló teret, gyerekszobáknak és hálószobának, gardróbnak tökéletes a felső szint. Ár-érték aránya miatt ezért ez az egyik legkedveltebb épülettípus a házvásárlók körében. Blogunkon több ízben is körbejártuk a Kádár-kockák kérdéskörét. Szemezz korábbi írásainkból! 

 


Ezt a bejegyzést 2024. március 5-én tettük közzé.