Te pályázhatsz a 6 millió forintos otthonfelújítási programra?

A 2024. április 5-ei sajtótájékoztatón a kormány bejelentette, hogy az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésének támogatására júniustól otthonfelújítási programot indít. Nézzük meg, hogy kik jogosultak a támogatásra és mire fordíthatják ezt az összeget.

Jó hír azoknak, akik 1990 előtt épült családi házuk felújítását tervezgetik: összesen 108 milliárd forintnyi támogatásra lehet pályázni energetikai korszerűsítésre.  

 

Milyen munkálatokra fordítható ez az összeg?  

A ház szigetelése, a nyílászárók cseréje, a melegvíz- és a gázfűtésrendszer korszerűsítése is finanszírozható a támogatással. 

 

Milyen kritériumokat kell teljesíteni? 

A programban maximum 7 milliós beruházással lehet részt venni, és minimum 30 százalékos energia-megtakarítást kell elérni az alkalmazott korszerűsítési munkálatokkal, amit a beruházás előtti és utáni energiatanúsítvánnyal kell igazolni.  

A sikeres pályázati elbíráláshoz 1 millió forint önerőről kell gondoskodni, a fennmaradó maximum 6 millió forintra pedig kamatmentes hitelt lehet felvenni, ami a vissza nem térítendő támogatásból utólag, részben, 2,5-3,5 millió forintig csökkenthető – ennek mértéke járásonként eltérő lehet az adott térség fejlettségétől függően.  

A támogatás igénybevételéhez nincs gyermekre vonatkozó elvárás. A hitel futamideje legfeljebb 8 év, a törlesztőrészlete pedig 26-36 ezer forint a támogatás felhasználása után. Olyan 1990 előtt épült családi házra vehető igénybe a támogatás, ami gázhálózatra van csatlakozva. Az előzetes becslések alapján kb. 20 ezer családi ház vehet részt a programban a meghatározott keretből. 

 

A fentiek alapján tehát, ha olyan családi házban élsz, ami a gázhálózatra van csatlakozva és 1990 előtt épült, a tetőablakok cseréjét is elvégezheted ebből a támogatásból. 

 

Nálad aktuális már a tetőablakok cseréje? Olvasd el kapcsolódó cikkeinket is a lenti ajánlóból! 

 


Ezt a bejegyzést 2024. április 7-én tettük közzé. 

 

Cikkünk megírásához a Portfolio.hu 2024.04.05-ei cikkét vettük forrásul.

 

Kapcsolódó cikkeink: