Beépíteném a padlásteret, melyek ennek a feltételei?

Bár egyszerűnek és adottnak tűnik, hogy meglévő házunk esetén a hozzáépítés nélküli padlásteret kicsinosítjuk és már kész is az új lakótér, sajnos ez korántsem ilyen egyszerű. Több tényezőt is körbe kell járni, hogy mit és hogyan alakíthatunk át, ha beépítjük a tetőteret. Mindenképp szakembert bízunk meg ezzel a sokrétű feladattal, de azért a megrendelőnek sem árt képben lennie! Összegyűjtöttük a legfontosabb feladatokat, amelyekről mindenképp egyeztessünk a szakértővel!  

Valóban alkalmas a padlástér a feladatra? 

A gondolat megszületése után a legelső lépés megvizsgálni, hogy alkalmas-e a padlástér a lakótérré avanzsálásra. A tető hajlásszöge és formája, a tető és padlástér állapota, a belmagasság vagy annak növelési lehetőségei mellett még egy jó pár tényezőt meg kell vizsgálnunk. Korábbi cikkünkben részletesebben összefoglaltuk, milyen technikai követelményeket kell szemügyre venni, mielőtt beépítésre alkalmassá nyilvánítható a tetőterünk. 

Helyi és országos rendeletek 

A helyi és az országos rendeletekkel is érdemes tisztában lenni, hiszen ez határozza meg, mit tehetünk meg a bővítés, beépítés során és mit nem. A homlokzati falmagasságra vonatkozó szabályzattal mindenképp ismerkedjünk meg közelebbről! A helyi építési szabályzat is alakíthat terveinken, hiszen ez szabályozza a telekbeépítettség lehetséges mértékét. 

Engedélyeztetés, bejelentés 

A tetőtér beépítése bizonyos esetekben engedélyköteles, míg meghatározott feltételek mellett elég lehet az egyszerű bejelentés. Többek között ezzel kapcsolatban az sem mindegy, hogy bővítünk, hozzáépítünk az ingatlanhoz, vagy csak átalakítunk. Erről is feltétlenül kérjük ki a szakértő véleményét! 

Kiviteli terv 

Beépítésnél kötelező, átalakításnál pedig vannak esetek, amikor szükséges a kiviteli terv. Attól függetlenül, hogy bővítjük vagy átalakítjuk, előfordulhatnak olyan esetek, amikor egyszerű bejelentés mellett is kötelező a hivatalos kiviteli terv elkészítése. Alaposan érdemes ennek utánanézni! 

Műszaki követelmények 

ház statikai állapotáról egy korábbi cikkünkben már írtunk részletesebben. A szerkezet állapotát kötelező statikussal megvizsgáltatni, hogy milyen módon lehetséges a beépítés, milyen a födém, a házalap teherbírása. Ez határozza meg lényegében, hogy meglévő ház esetén melyek a beépítési lehetőségek, milyen feltételek mentén terjeszkedhetünk felfelé.   

Közművek 

Tervezővel vagy szakemberrel mindenképp át kell nézetni, hogy a ház vezetékezése, villany-, szennyvíz-, gáz-, csatorna- és vízvezetékrendszere alkalmas-e a tetőtér kialakítására. A tűzvédelmi előírások betartásáról se feledkezzünk meg! 

 

További segítségre lenne szükséged? Írd meg kommentben vagy kérdezz szakértőinktől!

Ezt a bejegyzést 2020. 07. 14-én publikáltuk.