Építkezés - aktuális kérdések, bizonytalan válaszok 2. rész

Be kellene látnunk, hogy amikor jó időket élünk, többre vágyunk, mint amire valójában szükségünk van. Nem attól a sok mindentől leszünk boldogok, ami körülvesz minket, de persze szeretünk jól élni. Nehezebb időkben a kevesebbel is beérjük. Ha őszinte vagy magadhoz, beláthatod, ez a „kevesebb” inkább mennyiségi kérdés, nem minőségi kategória. 

 

Így a valós igények biztos, hogy mértékletesebbek, mint a szokások. És ennek felismerése véleményem szerint valódi fejlődés. Tehát jó! Ebből következően kisebb ház, lakás is elég lehet a családi életedhez, a munkádhoz. Nagyon fontosnak tartom, hogy a lakásod helyiségeire úgy tekints, hogy némelyik akár többfunkciós is lehet többfunkciós is lehet, tehát nem kell minden tevékenységhez külön helyiség. Egy előtér lehet előszoba, közlekedő, kisebb tároló. Vagy mondjuk egy dolgozószoba lehet egyben vendégszoba is. Óriási területet nyerhetsz, ha így gondolkodsz. 

A szép és tartalmas, jó tervről sokat írtam már, elég, ha visszanézed a blogon a korábbi bejegyzéseimet. Kell egy ilyen terv! 

Ingatlanossal kapcsolatban az a tapasztalatom, hogy aki kizárólagos szerződést kínál, nagyobb elszántsággal, szakmai háttérrel végzi a munkáját. Többe kerül, de nem drágább! 

Az építkezés ütemezése nehéz kérdés. Jobb, ha tisztában vagy vele, hogy minden egyes ütem végének olyannak kell lennie, mintha befejezett lenne minden egyes művelet. Nem szenvedhetsz évekig azért, mert nem tudsz egyszerre egy nagyot lépni. Ez nem szégyen, ez teljesen életszerű. A következő ütem kezdete néha visszabontásokkal jár. Azért, hogy ebből kevés legyen, már a terv készítésekor el kell döntened, hogy egylépésben vagy ütemekre bontva építkezel. Az ütemezett építkezés összköltsége nagyobb, de ütemenként vállalhatóbb lehet. 

Több okból is megfontolandó a vásárlás, átalakítás. Rengeteg építészeti, műszaki tartalék van azon házakban, melyeket sokszor el akarnak bontani. Értelmes átalakítással, felújítással sokszor csodát tehetsz. Kompromisszumokkal jár, alkalmazkodnod kell, de sok esetben megéri, a környezettudatosságról nem is beszélve. Tovább éltethetsz egy megöregedett házat, egyedivé és magadra formálhatod. Nem terheled a bontással a környezeted a szükségesnél nagyobb mértékben, továbbra is értékként kezelhetsz szerkezetet, anyagot. 

Az energetikai korszerűsítést ne halogasd! Egyszerűen nincs értelme várni. A külső szerkezeteket (padló, falak, födémek, nyílászárók, tető) több esetben gyorsan és mindenképpen hatékonyan hőszigetelheted. Ma, amikor rettegve várod a havi számlákat, nem lehet kérdés, hogy ez egy járható út. 

A meglévő ház méreteinek csökkentése fura felvetésnek tűnhet. Itt inkább arról van szó, hogy egy adott épületben a különböző tevékenységekhez tartozó zónák, helyiségek csoportjait hogyan tudod időszakonként (tél, nyár) másképp használni. Nem kell messzire mennünk, eleink is visszahúzódtak télen, kevesebb helyiséget fűtöttek, „bevackolták” magukat és csak a kedvezőbb, melegebb időszakban használták az egész házat. Nem a szegénység, hanem a józan gondolkodás, mértéktartás eredménye ez. 

Az elvi megközelítés után a következő blogban gyakorlatiasabb válaszokat is megfogalmazunk az építőanyagokkal, szokatlan szerkezetekkel kapcsolatban. 

 

Olvasd el kapcsolódó írásaimat: 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu        

 


Ezt a bejegyzést 2022. október 29-én tettük közzé.