Fő az óvatosság: tedd biztonságossá otthonodat! 2. rész

Cikkünk előző részében már elkezdtük sorolni, mennyi teendőnk van, ha fel akarunk készülni az új kis családtag érkezésére biztonsági szempontokból. Hiszen ők kíváncsi természetüknél fogva mindent meg akarnak fogdosni, mindenbe bele akarnak nyúlni, ezért amit lehet felborítnak, magukra húznak, esetleg bekapnak, felmásznak rá és így tovább. Lássuk, hogyan lehet folytatni a sort!

 

  • Ami nyitható, azt ki is fogja nyitni és kirámol belőle. A végtelen pakolászás, az odacsípett ujjacskák megóvása érdekében inkább zárjuk be a szekrényajtókat, fiókokat. 
  • Zöld oázisodat is érdemes felülvizsgálni: minden szobanövényed veszélytelen vagy van, ami mérgező? A földön álló kaspókban lévő virágföldbe bele tud nyúlni a kisgyerek. Jobb ezeket egy időre a szekrények tetejére költöztetni! 
  • Anyaghasználat: kerüljük a hőre oldódó károsanyagokat, amik a beáramló napfény hatására a bőrhöz érve vagy a nyálkahártyára kerülve irritációt, esetleg komolyabb bajt okozhatnak. 
  • Tegyük biztonságossá a lépcsőt is: szeparáljuk el a feljárót egy zárható kisajtóval, így a felügyeletünk nélkül nem tud fel vagy lelépni a kis lurkó. 

  

Tetőtéri tippek 

  • Alacsony térdfal estén a szoba berendezési tárgyait úgy célszerű elhelyezni, hogy a kisgyermek nehogy beverje a fejét – főleg a ferde tetős részek közelében.  
  • A tetőablak alá ne helyezzünk bútorokat, hogy rájuk felmászva ne tudjon kihajolni az ablakon.  
  • A szellőztetés biztonságosabb, ha szabályokhoz kötjük: 6 éves kor alatt csak a szülő nyithatja ki az ablakokat. Azért persze nem árt, ha be is biztosítjuk magunkat nyitáskorlátozóval és/vagy biztonsági zárral!  
  • Az sem elhanyagolható kérdés, hogy milyen üvegezésű tetőablakot választunk a gyerekszobába, tetőtérbe! Ma már több rétegű ablakok közül válogathatunk. A külső rétegnek érdemes edzett üveget választani, belülre pedig lamináltat, ami pókhálószerűen törik sérülés esetén, a fólia megtartja a szilánkokat, így kevésbé balesetveszélyes. 

 

Ha az utolsó 2 pontról bővebben olvasnál, korábbi bejegyzésünket ajánljuk figyelmedbe: Teremts biztonságot a tetőtéri gyerekszobában!

 

 Kihagytunk volna valamit? Írd meg hozzászólásban!

 


Ezt a bejegyzést 2021. november 28-án tettük közzé.