Gyakran ismételt kérdések az otthonfelújítási támogatásról – 1. rész

Blogunkon, számos gyártó, bank oldalán és valamennyi magyar sajtótermékben találkozhattál már az otthonfelújítási támogatás hírével. Ha érintett vagy, valószínűleg már sok dolognak utánanéztél. Bár rengeteg az elérhető információ, biztos benned is felmerült néhány kérdés. Ebben a bejegyzésben a Magyar Államkincstár Gyakran Ismételt kérdéseiből szemezünk, hátha a segítségedre lehet. Tarts velünk!

A 25 év alatti gyermekeket nevelő családok számára az otthonfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő segítség, ami 2021 januárjától érhető el. Gyermeket nevelőnek számít a támogatás aspektusából az a magyar állampolgár, akinek a magzata már legalább 12 hetes, akinek a vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke a 25. évét még nem töltötte be, akinek 25. évét már betöltött, megváltozott munkaképességű gyereke van, aki olyan kiskorú rokon gyámja, aki szüleit elveszítette.  

  • De akkor egy saját gyermekkel nem rendelkező nevelőszülő is jogosult a támogatásra? A Magyar Államkincstár szerint ebben az esetben nem jogosult az illető.  

Az igénylő akkor lehet jogosult az otthonfelújítási támogatásra a fentiek mellett, ha legalább 1 éves, maximum 30 napra megszakított folyamatos TB-jogviszonnyal rendelkezik (vállalkozók esetében is). 

  • Mi a helyzet a GYED, GYES időszakban lévő szülőkkel, ők biztosítottnak minősülnek és így jogosultak lehetnek a támogatásra? Abban az esetben igen, ha ezalatt az idő alatt a foglalkoztatásra irányuló jogviszony fennáll.  
  • Külföldön dolgozó magyar is lehet jogosult a támogatásra? Egyedüli igénylőként nem, mert ebben az esetben a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő nem itthon biztosított, viszont a támogatás feltétele, hogy az igénylő a magyarországi társadalombiztosítási rendszer hatálya alá tartozzon. A kérelem napján már hazai jogviszonyban kell állnia az igénylőnek. A társadalombiztosítási kritérium minden esetben fontos, tehát például egy itthon dolgozó és élő, egyéni vállalkozó állampolgár sem lesz jogosult, ha a gyermek születése miatt vállalkozását szünetelteti, hiszen ezzel egyidejűleg a biztosítása is szünetel. 
  • Ha itthon élünk, viszont a hitvesünk külföldi, jogosultak lehetünk a támogatásra? A harmadik országbeli állampolgár nem jogosult rá. A szülők közül a magyar állampolgár akkor lehet jogosult, ha kizárólag ő és a gyermek (a külföldi állampolgár nem) rendelkezik lakóhellyel a felújítással érintett lakásban. 

 

Hová lehet fordulni az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos kérdésekkel? 

Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos kérdéseket a Magyar Államkincstár az alábbi elérhetőségeken várja: 

E-mail-ben: otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu 

Telefonon (hétfőtől csütörtökig 8:00-17:00 óráig, pénteken 8:00-14:00 óráig hívható): 

06 1 452 2910 

06 30 344 0045 

06 70 460 9005 

06 20 881-9535 

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/gyik  

 

Olvasd el kapcsolódó bejegyzéseinket: 

 


Ezt a bejegyzést 2021. június 3-án tettük közzé.