Mikor jár az otthonfelújítási támogatás, mire kell ügyelni?

2021 a felújítások éve is lehet, ugyanis számos támogatás irányul a korszerűsítésre. Ilyen például az otthonfelújítási támogatás is, amivel a felújítási költségek fele visszaigényelhető maximum 3 millió forintig. Ki jogosult rá és mire kell ügyelni? Tudd meg mai cikkünkből!

A 25 év alatti gyermekeket nevelő családok számára ez egy remek vissza nem térítendő támogatási forma, amennyiben rendelkeznek kellő önerővel. Ugyanis a támogatás igénylésének feltétele a felújítás munkadíjáról és anyagköltségéről keletkezett számlák benyújtása. Tehát az összeg visszatérítésére utólag kerül sor. Mit jelent ez a gyakorlatban? A kiírás szerint legfeljebb 6 millió forintos korszerűsítés ellenértékének felét, tehát maximum 3 millió forintot ad vissza az állam. A 3 milliós összeg maximum 1,5 millió forint értékű anyag- és ugyanennyi munkadíj fedezését teszi lehetővé. Ebből jól látszik, hogy a felújítás mértékétől függően a költség nagyobb részét a megrendelőnek úgy kell előteremtenie, hogy az ne hiányozzon a családi kasszából. Éppen ezért az igénylőnek nemcsak a pályázati kiírásnak kell megfelelnie, hanem rendelkeznie kell a korszerűsítésre fordítható költségkerettel is. Ez azért is fontos, mert a támogatás nem közvetlenül a számlák benyújtását követően csücsül át az igénylőhöz! Természetesen az összeg előfinanszírozásához kedvező kamatú hitel is igényelhető. 

A számlákat érdemes szemügyre venni, ugyanis mivel a támogatás 2021. január 1-jétől érvényes, így csak olyan munkadíj és anyagköltség számolható el, aminek számlája legkorábban 2021. január 1-jei keltezésű. Az sem mindegy ráadásul, hogy ki állítja ki a számlát. A kivitelező nem lehet az igénylő hozzátartozója és munkáltatója sem, mint ahogyan az igénylő sem lehet a kivitelező cég tulajdonosa. És ha már a számlákat válogatod: az 5%-os áfát tartalmazókat nyugodtan lefűzheted, ezeket ugyanis nem fogadják el a támogatás esetében, viszont a 0%-os és 27%-os áfa tartalmúakat gondosan gyűjtögesd! Ha már a papírozásnál tartunk: a számla mellett a vállalkozói szerződést (szerződéseket) is őrizned kell, amely(ek) 2021. január 1-je után köttettek. 

Még ha a fentiek teljesülnek is, az sem jelent egyenes utat az összeg folyósítására! Ugyanis, a felújítási munkálatok köre rögzítésre került. Ennek értelmében a tetőtérben például meg lehet csinálni a tetőablakok cseréjét, gondoskodhatunk ezek árnyékolásáról, sötétítéséről és a rovarhálók felszereléséről, illetve elvégezhetjük a tető korszerűsítését – ha a saját keretünk ezt megengedi. 

És ha gyereket is nevelsz  aki veled él  már legalább 1 éve a felújítandó ingatlanban és nem töltötte be még a 25. életévét az igénylés benyújtásakor , nincs nyilvántartott köztartozásod, bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkezel, van 1 éves TB-jogviszonyod, amit csak legfeljebb 30 napra szakítottál meg, (tehát teljesülnek az alap kritériumok), továbbá vannak 2021. 01. 01-je utáni számláid, és olyan munkálatokat csináltattál, melyekre érvényesíthető a támogatás, még akkor is borulhat a terv! Fontos ugyanis, hogy a CSOK-nál már elszámolt tételekre nem tudod érvényesíteni az otthonfelújítási támogatást is! 

Cikkünkben igyekeztünk összefoglalni a főbb tudnivalókat, de a kritériumok teljes listáját keresd a Magyar Közlöny ide vonatkozó részében! 

Te mire fordítanád a 6 millió forintos felújítási keretet? 

 

A blogposzt elkészítéséhez az alábbi forrást használtuk: 

2021.04.01. Palkó István, Portfolio.hu: Felújítási támogatás: csúnyán elbukhatod a millióidat, ha nem figyelsz erre a 13+1 dologra  

 

Olvasd el kapcsolódó cikkeinket, mert ezek is érdekelhetnek! 

Jön az otthonfelújítási támogatás: Költségeid felét visszatérítik! 

Összevonható-e az otthonfelújítási támogatás és a CSOK? 

Milyen új családtámogatási kedvezmények érhetők el 2021-ben? 

Mire elég 3+3 millió forint, ha felújítást tervezel? 

Milyen támogatás segítségével cserélheted le tetőablakaidat? 


Ezt a cikket 2021. április 15-én tettük közzé.