Mire nem fordítható az otthonfelújítási támogatás?

CSOK, falusi CSOK, otthonfelújítási támogatás, babaváró hitel… több plusz anyagi lehetőséggel is élhetnek a házasságban élő vagy gyermeket nevelő szülök, ha otthonuk bővítésén, átalakításán, felújításán gondolkodnak. Mindezeknek a támogatásoknak az útvesztőiben könnyű eltévedni. Cikkünkben most azt gyűjtöttük össze, hogy mire NEM lehet fordítani az otthonfelújítási támogatás összegét!

Nem igényelhető tetőtér-beépítésre 

Ez a fajta támogatás tetőtér-beépítés céljára nem igényelhető. Nem kérhető továbbá falak bontására, belső terek átalakítására, így már beépített tetőtér esetén sem lehet az összeget belső átalakításokra, falmozgatásokra, térrendezésre fordítani. De ne keseredj el, mert a többgenerációs otthonteremtési támogatás viszont kifejezetten tetőtér-beépítésre és –átalakításra szól.  

Tetőablakok számának bővítésére sem él 

Bár a tetőablakok számának növelésére nem, a meglévő tetőablakok cseréjére viszont igényelhető a támogatás. Tetőablak cseréjével plusz előnyökhöz juthatsz, például nagyobb üvegfelülethez, ezáltal több napfényhez. Hőszigetelés szempontjából télen-nyáron kellemesebb beltéri hőmérséklethez, az automata szellőzőknek köszönhetően pedig jobb beltéri levegőminőséghez járul hozzá a csere. Ebben a cikkünkben részletesen összehasonlítottunk egy régi és egy új tetőablakot. Olvasd el, ha kíváncsi vagy, milyen előnyei vannak az új technológiákkal készült tetőablakoknak!  Ebben a cikkünkben pedig tippeket adtunk, hogy mire ügyelj tetőablakok cseréjénél.  

Szabadon álló gépekre sem kérhető 

Szabadon álló konyhai gépekre, beépített, de nem konyhai gépnek minősülő megoldásokra és szabadon álló bútorokra sem igényelhető a támogatás. Ezekbe a kategóriákba a szobabútorok, mosó- és szárítógépek, konyhai eszközök tartoznak bele.  

A kert körüli felújítások nagy részére sem jár  

A kert csinosításához és kényelmessé tételéhez kapcsolódó munkálatokra nem igényelhetjük az otthonfelújítási támogatást. Ide tartoznak az olyan tevékenységek, anyagok beszerzése, mint füvesítés, murva, gyepszőnyeg, műfű, tereprendezés, raklap, térkő, lámpák, medence, öntözőrendszerek, kerítésen kívüli területek munkálatai.  Emellett a hulladékszállítással kapcsolatos feladatokra sem kérhetjük. 

Közös használatú területek felújítására sem 

Társasházi lakások esetén nem igényelhető a támogatás közös tulajdonban lévő területek felújítására vagy társasházi mélygarázs parkolóhelyének vásárlására. 


Ezt a bejegyzést 2021. május 17-én publikáltuk.