Gyerekszoba a tetőtérben: legyen a lakás legjobb része!

A gyerekszobák elrendezése nagy kihívás. Végül is csak a fél világának kell ott bent helyet találnunk. Míg nekünk, felnőtteknek külön helyiségeink vannak alvásra, pihenésre vagy munkára, a legkisebb családtagok esetében a “minden egy helyen” modellel van dolgunk. Ezért amikor a gyerek számára alakítunk ki életteret, gondolni kell az ágyra, az íróasztalra, a szekrényekre és a játéktérre. Vajon egy ferdetetős padlástér kialakítás visszatarthat minket ettől?

A padlás sokszor kissé elfeledett és kihasználatlan hely. Sok család rumlihelyiségnek használja, ahova csak akkor mennek fel, ha a valamilyen régi dolgot visznek fel oda, amit már nem használnak, de valamiéért mégsem akarnak megválni tőle. Útban van, vigyük fel a padlásra, ott nem zavar senkit” - mondogatják. És egyből több helyük lesz lent. Ez azért alakult így, mert sokan eleve kizártnak tartják, hogy egy ferdetetős helyen, ahol bizonyos pontokon túl alacsony a belmagasság, normális életet lehet élni. Ugyanakkor a tetőtér tökéletes oázis lehet a gyermek számára. Csak megfelelően kell elrendezni a gyerekszobát! 

 

A biztonság mindenek felett 

Mielőtt gyerekszobát rendezünk be a tetőtérben, először is a gyermek biztonságára kell gondolnunk. Igaz, hogy a tetősíkba telepített ablakokhoz általában nem férnek hozzá a kicsik, de jobb, ha gondoskodunk az ablakok nyitásvédelméről, annak elkerülésére, hogy a gyermek egyedül kinyithassa az ablakot. Ezekről a megoldásokról ebben a bejegyzésben írtunk részletesebben. A szoba berendezési tárgyait úgy célszerű elhelyezni, hogy a kisgyermek nehogy beverje a fejét – főleg a ferde tetős részek közelében.  

 

Napvédelem 

A közvetlen napsugárzásnak kitett tetőtér erőtejesen felmelegedhet a nyári hónapokban, nem ritka a 30 oC fok körüli, vagy akár az azt meghaladó hőmérséklet sem. A tetőtéri helyiség túlzott felmelegedését – az erős felmelegedéstől is védő kőzetgyapot hőszigetelésen túl  a tetőablakokra szerelt rolók vagy redőnyök segítségével akadályozhatjuk megErre mutattunk példákat egy korábbi bejegyzésünkben, olvasd el azt is! 

 

Elrendezési tippek 

A tetőtér sokféle lehetőséget kínál számunkra, ha jól szeretnénk gazdálkodni a rendelkezésre álló térrel. Vitathatatlan, hogy egyedi kialakítású polcokra, bútor elemekre is szükség lehet – gondoljunk csak a helyiség szélein, már alacsony belmagasságokon elhelyezendő bútorokra. Viszont így szinte nem lesz kihasználatlan hely – a gyerekjátékok tárolása megoldódottAz íróasztalt a tetőtérben is a helyiség szélére érdemes tolni, az ágyat lehet a tetőablak alá tenni. 

 

Egy tetőtéri gyerekszoba mind fiúk, mind lányok számára izgalmas hely lehet. A tetőteret másra is lehet használni, minthogy megunt tárgyak gyűjtőhelyévé váljonCsak szabadon kell engedni a fantáziánkat  vagy kölcsön kell kérni egy gyerektől. 

 

Olvasd el előző bejegyzésünket is, ha érdekelnek a ROCKWOOL tanácsai a tetőtér-beépítéssel kapcsolatban! 

2021-04-07_13-17-50


Ezt a bejegyzést 2021. április 30-án tettük közzé.