Hogyan újíthatjuk fel az otthonunkat, ha ez idő alatt lakásunkban maradnánk?

Amikor valamilyen felújítást tervezünk, szeretnénk a lehető legegyszerűbben és - a lehetőségekhez képest - minél olcsóbban megúszni. Éppen ezért a legtöbb esetben ilyenkor továbbra is az otthonunkban éljük a mindennapjainkat – persze csak akkor, ha ez nem balesetveszélyes vagy nem túl kényelmetlen. Nézzünk néhány gyakorlati példát, amikor nem kell családhoz, baráthoz, hotelbe, albérletbe mennünk vagy más alternatívához folyamodnunk, mégis látványos változást hozhatunk az életterünkbe!

 

Falak festése 

Otthonunkat felfrissíthetjük akár a meglévő, akár valamilyen új szín kifestésével. Némi kényelmetlenséget okozhat ugyan, hiszen a falakat szabaddá és könnyen megközelíthetővé kell tenni. Ilyenkor a bútorokat jellemzően a szobák közepére toljuk. Mivel a friss festéknek erőteljes szaga lehet, érdemes felosztani a lakást úgy, hogy ne kelljen a frissen festett szobába már aznap éjjel aludni. Szerencsésebb esetben elegendő lehet egy kis portörlés után ráfesteni a falra, de elképzelhető, hogy le kell verni/csiszolni az előző réteget a tartósabb eredmény érdekében. Ha nem ismered a falak múltját, inkább hívj szakembert! 

DIY bútorkészítés, bútorok felújítása 

Ha van hozzá lelkesedésünk és bátorságunk, kisebb bútorokat is elkészíthetünk vagy épp átalakíthatunk, felújíthatunk otthon. A munka típusától függ, hogy ez mennyire hangos és piszkos, de valószínűleg ezt is átvészelhetjük úgy, hogy otthon lakunk. Például lecsiszolhatod és újra lakkozhatod a könyvespolcot, étkezőasztalt és a székeket. 

Függöny, roló és textília csere 

Talán erre gondolnál legutoljára, pedig valószínűleg ez az egyik legolcsóbb, nulla felfordulással járó, mégis látványos változást hozó lehetőség. Cseréld le a függönyöket, rolókat, párnahuzatokat, dísztakarókat, szőnyegeket! Erről korábbi blogbejegyzésünkben olvashatsz: Így teremts harmóniát a függönyök és a tetőablakok fényzáró rolói között! Az új színek, formák, textúrák megteszik a kellő hatást. Teljesen más hangulatú lesz a tér, ha új kiegészítőkkel frissíted fel. Az összképhez hozzájárulhat még a fali képek és egyéb dekorációk cseréje is.  

Burkolatok cseréje  

Csak úgy, mint a festés esetén, érdemes a burkolatcserét is több lépésben elvégezni. Ügyelj arra, hogy egyidejűleg egy vizes helyiséget bontsatok – pl. fürdőszoba, mert így a konyhából zavartalanul tudtok vizet nyerni. Ezek a munkálatok már jelentős kényelmetlenséggel, kosszal, porral és zajjal járnak. Átvészelhető, de gondoskodnod kell arról, hogy a por, szennyeződés útját lezárjátok a lakrész és a felújítandó tér között. 

Tetőablakok cseréje 

A tetőablakok cseréje az egyszerűbb munkálatok közé tartozik, különösen akkor, ha ugyanattól a gyártótól méretazonos tetőablakot választasz. A tetőablakok cseréje jellemzően külső állványozás nélkül, belülről elvégezhető. Olvasd el a Problémamentes ablakcsere című korábbi írásunkat. 

Okos otthon rendszer telepítése 

Modernizálhatod az otthonod, ha okos eszközökkel teszed kényelmesebbé a mindennapokat. Okosíthatod a konnektorokat, a világítást, a zárakat, de még a szellőztetést is. Ha érdekelnek az okos lehetőségek, olvasd el korábbi cikkünket: Okosotthon a tetőtérben 

  

A lista természetesen nem teljes, pusztán inspirálni szeretnénk, hogy olykor a kisebb változtatás is látványos átalakulást hozhat. Persze nem minden esetben lehet elkerülni a drasztikusabb munkálatokat. Bármihez is látsz neki, tartsd szem előtt a saját biztonságotokat és egészségeteket! Nagyobb projektek esetén pedig ne akard megspórolni a szakembert, mert ráfizetés lehet a vége! 

 


Ezt a bejegyzést 2024. március 26-án tettük közzé.