Így javíthatod hatékonyan a beltéri levegő minőségét 3 lépésben!

Odafigyelünk a táplálkozásra, sportolásra, egészségünkre, míg az egyik legalapvetőbb lételemünknek számító levegő minőségét teljesen figyelmen kívül hagyjuk. A nyári hónapokat leszámítva, átlagosan az időnk mintegy 90%-át beltérben töltjük. Nem mindegy, hogy ez alatt milyen minőségű levegőt lélegzünk be. Érdemes ezentúl erre is odafigyelned. Mutatjuk, hogyan tudod hatékonyan javítani a minőségét 3 lépésben! 

Mielőtt a lényegre térnénk, érdemes megérteni, hogy miért is fontos a levegő összetétele. A beltéri levegő minőségét befolyásolhatják többek között szennyező, vegyi anyagok, otthonod nedvességtartalma és az épület körüli kültéri levegő. Az oxigén pedig, mint tudjuk, számottevő hatást gyakorol az egészségünkre és a kényelmünkre egyaránt. Ebben a cikkünkben például arról írtunk, hogyan hat a teljesítményünkre.  

A levegő milyensége az emberi érzékeléstől sem független. A jó minőségű beltéri levegőt az irritációt, kényelmetlenséget és rossz egészséget kiváltó szennyező anyagoktól való mentességgel lehetne definiálni. Ez persze nagyon szubjektív. Veled is biztosan előfordult már, hogy ha hosszú órákat töltöttél el egy nem szellőztetett szobában, fel sem tűnt, hogy mennyire áporodott a levegő addig, amíg valamiért el nem kellett hagynod a helyiséget, majd visszamenni ugyanoda. Általánosságban véve elmondható, hogy minden szobának eltérő a szellőztetési igénye. A legtöbb szén-dioxid például a konyhákban és a nappalikban halmozódik fel. Előbbi a sütés-főzés, páraképződés és tisztítószerek miatt. Utóbbi pedig azért, mert sok időt töltünk el ott és elhasználjuk a levegőt. Nincs ez másképp a hálószobákban sem. Korábbi cikkünkben már részletesen írtunk arról, mennyire fontos az alvás előtti és utáni gyakori szellőztetés. A szobák funkciója és használatának gyakorisága tehát egyfajta igény szerinti szellőztetést tesz ésszerűvé, amely a helyiségek típusán alapul.  

A beltéri levegő minősége többféleképpen is hatással van az emberekre, mégpedig: 

  • Komfort szempontjából: A kellemes vagy éppen kellemetlen levegő azonnal érezhető, ha valaki belép egy épületbe vagy szobába. 
  • Egészség szempontjából: a rossz minőségű beltéri levegő negatív hatással lehet az egészségünkre. 
  • Teljesítmény szempontjából: a jó minőségű beltéri levegő növeli a mentális kapacitást és elősegíti a jó közérzetet. 

De hogyan érjük el a jó levegőminőséget hatékonyan? Általánosságban három egyszerű módja van a jó beltéri levegő biztosításának: 

  • Minimalizáljuk a vegyi anyagok kibocsátását! Használjunk természetes tisztitószereket és kerüljük a kemény vegyszereket! Ezek a levegőbe jutva megterhelik azt, és drasztikusan rontanak a minőségén.  
  • Tartsuk szárazon a teret! Ha tehetjük, teregessünk ameddig csak lehet kültéren vagy használjunk szárítógépet! Főzés közben pedig tegyünk fedőt az edényekre! A pára nemcsak a levegő minőségét rontja, de a penész kialakulásában is főszereplő.
  • Szellőztessünk rendszeresen! Ha az előző 2 pontot nem tudjuk tartani, akkor főzés előtt, alatt, után, ruhaszárítás alatt többször, illetve takarítás alatt és után is szellőztessünk, amennyit csak lehet!  

Ezt a bejegyzést 2022. szeptember 17-én tettük közzé.