Íróasztal tippek, tanulósarok berendezése

Bármely életszakaszban is járunk, ha tanulásról van szó, azt bizony komolyan kell venni. Ehhez mérten kell kialakítani a tökéletes környezetet. Vegyük sorra, mi mindenre lehet ehhez szükséged!

A legalapvetőbb kellék a megfelelő íróasztal. Aki azt mondja, hogy „nem a méret a lényeg”, bizony nem az asztalra gondol. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen széles, milyen mély és milyen magas az íróasztal. Az is számít, hogy van-e az asztallap alatt fiókos tároló, ez melyik oldalra kerül. Érdemes úgy választani vagy tervezni, hogy a fiók az alá a kéz alá essen, amivel ír a tulajdonosa. Így lesz kellő nagyságú munkaterületünk, kényelmes lesz a karunknak is, mert nem lóg a levegőbe az író kéz. Hogy kinek mi praktikus, kényelmes vagy esztétikus, az személyenként eltérő lehet, de az biztos, hogy könnyebb a feladatra fókuszálni, ha rend vesz körül minket és nem vonja el semmi a figyelmünket. Ezért inkább fiókot vagy más tárolót érdemes kialakítani, az asztal felületén pedig csak az éppen szükséges eszközöket elhelyezni. Persze egy-egy dekorációs elem még segíthet is a koncentrációban, például egy gyertya vagy zöld növény. Állítólag a türkizkék szín segíti a visszaemlékezést, ezért érdemes lehet becsempészni az íróasztal környékére. Tetőtéri helyiség esetén a legjobb, ha az íróasztal a tetőablak(ok), azaz a természetes fényforrás alatt kap helyet. Így a szemeinket nem erőltetjük feleslegesen. Bár a természetes fény jelentőségéről már szót ejtettünk, azért a megfelelő világításról is gondoskodni kell. Akár az asztalra helyezhető olvasólámpa, akár egy állólámpa is megfelelő választás lehet.  

tanulosarok-ID10145190_karlovac_27 

Mit ér az asztal szék nélkül? Az asztalnál még fontosabb a megfelelő szék kiválasztása. Érdemes olyanba beruházni, ami megfelel az ergonómiai követelményeknek, támasztja a hátat, gerincet, a legjobb, ha a fejet is neki lehet dönteni a támlának. Szintén fontos az állítható magasság is, esetleg karfa. Praktikus a gurulós verzió, ugyanakkor érdemes a parketta vagy laminált padló védelméről gondoskodni. Ennek legegyszerűbb módja, ha a gyári műanyag kerekeket gumi bevonatosra cseréljük. Ha órákat töltesz az íróasztalnál, kényelmesebbé teheted a testtartásodat lábtartó használatával. Amennyiben van elegendő hely, elhelyezhetsz egy fotelt is a sarokban vagy az íróasztal környékén. Akár olvasáshoz, memorizáláshoz sokszor kényelmesebb, ha nem kell az asztal fölé görnyedni. Egy fotel ilyenkor jó szolgálatot tehet. 

 

Nyitóképet fotózta: Roman Mlejnek 

 

Kapcsolódó írásaink: 

 


Ezt a bejegyzést 2022. november 10-én tettük közzé.