Mi köze van otthonunk hőmérsékletének a produktivitásunkhoz?

A rohangálós hétköznapok és a programdús hétvégék mókuskerekében talán észre sem vesszük, milyen tényezők, körülmények hatnak ránk. Ha nincs is alkalmad ilyen megfigyeléseket tenni, semmi gond, mi hoztunk egy kis összegzést arról, hogy hogyan hat otthonod hőmérséklete a produktivitásra, tanulásra. Tarts velünk!

Számos kísérletre épülő tanulmány bizonyítja, hogy a belső tér – legyen az az otthonod vagy az iroda, esetleg iskola – hőmérséklete, azaz a termikus környezet befolyásolja, hogy hogyan tudjuk elvégezni a feladatainkat, mennyire tudunk koncentrálni, tanulni, mennyire tudunk aktívak lenni. Mit jelent ez a gyakorlatban? A kutatások szerint bár a hibák, tévesztések száma nem romlik a nem megfelelő hőmérsékletű helyiségben, ugyanakkor a munkavégzés vagy tanulás tempója és a hatékonysága csökken. Mind az irodai, iskolai és otthoni környezetben igaz, hogy ha a normál vagy ahhoz közeli hőmérsékleten (22-26°C ) végezzük a tevékenységet, 10 százalékos teljesítménybeli javulást érünk el szemben a komfortosnál jóval magasabb hőmérsékletben mért aktivitáshoz képest*. Arról nincsenek adatok, hogy melyik szellőztetési és hűtési lehetőség pontosan milyen mértékben hat a teljesítményjavulásra, de tény, hogy szükség van rá ahhoz, hogy ideális közeget teremtsünk otthoni, irodai vagy iskolai aktivitásunkhoz. 

 

Mit tehetsz, hogy hatékonyabb lehess? 

A kulcs a hőszigetelésben, illetve a szellőztetési és hűtési lehetőségekben rejlik.  

Szigetelés: Ha az a tapasztalatod, hogy túlságosan felmelegszik nyáron a tetőtér, akkor érdemes lehet a tető és a homlokzat hőszigetelését is górcső alá venni. Hiszen egy több évtizede alkalmazott technika, alapanyag vagy akár technológia mára már korszerűtlenné válhat.  

Tetőablakcsere, nyílászárócsere: Igaz ez a tetőablakokra, nyílászárókra is. Bár látszólag lehet, hogy rendben vannak, de ma már sokkal modernebb, energiahatékonyabb verziók érhetőek el, melyekkel nemcsak nyáron, de télen is jobban jársz! Egy új tetőablak jó tetőszigeteléssel párosítva már jelentősen meglátszik az áramfogyasztásodban, ugyanis nyáron nem kell annyit klímázni, télen pedig vadul fűteni. Ebben a bejegyzésben összehasonlítottuk az új tetőablakokat a régiekkel. 

Szellőztetés: Azt is érdemes végiggondolnod, hogy van-e megfelelő módja a levegő cseréjének, hűtésének. Hány ablakot tudsz egyidejűleg kitárni? Van lehetőség kereszthuzatot csinálni? Tudsz élni a különböző szinteken egyszerre szellőztetve keletkező kéményhatással? A természetes szellőztetési lehetőségeken túl gépi kivitelezésben vagy a kettő hibrid kombinációjára is vannak már megoldások. A különböző szellőztetési lehetőségekről ebben a korábbi cikkünkben írtunk. 

Árnyékolás, sötétítés: Bármilyen modern tetőablakot is választasz, gondoskodj egyúttal a megfelelő sötétítés lehetőségéről is! Ez nemcsak az éjszakai komfortérzethez, az alvás minőségéhez fontos, de akár a nyári fojtogató forróságban, akár a téli zord zimankóban egy plusz védelmi pajzsot jelent, aminek segítségével biztosíthatod a normális beltéri hőmérsékletet. Ismerd meg a lehetőségeket ebből a bejegyzésünkből! 

Ha pedig ezt megteremted, nincs több halogatás: mehet a munkavégzés, tanulás és egyéb aktivitás! 😉

 

Nálad biztosítva vannak a fenti kritériumok? Szólj hozzá a témához! 

 

*Forrás: Daylight, Energy and Indoor Climate Basic Book (VELUX) - Wargocki és Wyon, 2006;Wargocki és mtsai., 2007


Ezt a bejegyzést 2021. május 6-án tettük közzé.