Milyen illetékkedvezmények járnak az első lakásvásárlóknak?

A legelső saját kuckó megszerzése mindenki életében nagy esemény. Ráadásul adózási szempontból is akadhatnak kedvezmények, amikkel élhet az újdonsült első lakástulajdonos. Bár az ezzel kapcsolatos lehetőségek sokat korlátozódtak az elmúlt időszakban, ami sok kérdést vet fel az emberekben. Ezeket igyekszünk cikkünkben tisztázni. 

Kik számítanak első lakástulajdonosoknak?  

Első lakástulajdonosoknak azokat tekintjük, akiknek se a jelenben nincs, se a múltban nem volt 50%-ot elérő tulajdoni részesedése egy ingatlanban sem, illetve nincs bejegyzett vagyoni értékű joga, például haszonélvezeti joga.  

Jár illetékkedvezmény az első lakás megszerzése után? 

Elméletileg igen, amennyiben a lakás tulajdonosa még nem töltötte be 35. életévét, teljesíti az előző bekezdésben írtakat, és az ingatlan vételára nem haladja meg a 15 millió Ft-ot. Gyakorlatilag viszont a mai ingatlanárak mellett ez a kedvezmény nagyon kevés településen vehető csak igénybe, hiszen 15 millió Ft értékben aligha találunk ma már eladó házat. Ha valakinek mégis ilyen hatalmas szerencséje van, akkor az ingatlan után kiszabott 4%-os illeték mértékének a felét, azaz csupán 2%-át kell kifizetnie.  

Részben sem vehető igénybe a kedvezmény? 

Sokan gondolják, hogy a vételár 15 millió Ft összegéig él a 2%-os illeték, a 15 millió Ft feletti részre pedig a hagyományos, 4%-ot kell megfizetni, de ez tévedés. Sajnos 15 millió Ft-ot meghaladó vételárú ingatlan esetén nem jár semmilyen részletre se a 2%.  

Mi történik, ha az első lakástulajdonos tulajdoni hányada alapján nem éri el a 15 millió Ft-ot? 

Sajnos semmi. Gyakran előfordul, hogy egy ingatlannak több tulajdonosa is lesz. Ezesetben előfordulhat, hogy az első lakástulajdonos tulajdoni hányadának értéke nem éri el a 15 millió Ft-ot. Például 51%-os tulajdoni százalékkal jut 23 millió Ft értékű ingatlanhoz, akkor a hozzá kapcsolódó tulajdonrész értéke nem éri el a 15 millió Ft-os határt. Sajnos viszont ezesetben sem vonatkozik rá a kedvezmény, ugyanis a 15 millió Ft nem a tulajdoni hányadra, hanem az ingatlan teljes vételárra vonatkozik.  

Mit tehetünk ilyenkor? 

Tekintettel az első lakástulajdonosokra, az illeték egyösszegű befizetése helyett 12 havi pótlékmentes részletfizetés is kérvényezhető. Így a vételár 4%-ának értékével megegyező illeték összegét elég 12 hónap alatt, havi bontásban befizetni. 

CSOK-kal mégis lehetséges  

Nem kell csüggednie viszont azoknak, akik párjukkal közösen CSOK-ot is igényelnek az ingatlan megvásárlásához. Ők ugyanis teljes illetékmentességet kapnak a CSOK-kal vásárolt lakás vagy ház után. Vonatkozik ez azokra is, akik nem első ingatlanukat szerzik meg a kedvezménnyel.  

Illetékekkel kapcsolatban több cikket is írtunk már. Érdemes ezeket is elolvasnod, hátha további kedvezményekre bukkansz!  

Mikor illetékes a vagyonszerzés lakásvásárlás esetén? 

Illeték gyorstalpaló házvásárlóknak és építkezőknek 

Illetékfizetési kisokos 2022: ki fizet, mennyit és milyen kedvezményeket vehet igénybe? 


További információ az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvényben olvasható.    


Ezt a bejegyzést 2022. július 8-án tettük közzé.