Ház körüli tippek tavasszal - hogyan készüljünk fel az évszakváltásra?

Az időjárás odakinn már bőven tavaszi, a kérdés viszont jogosan merül fel bennünk: vajon lesz még tél, számíthatunk fagyokra? Ha a kellemes hőmérséklet neked is meghozta a kedvedet a tavaszi munkálatokhoz, akkor tarts velünk! Összegyűjtöttük, milyen teendők aktuálisak otthonod körül az évszakváltás közeledtével, ami akár még pár fagyos éjszakát is elbír.   

Tetőtisztítás, tetőfelújítás 

A hó, fagy, kosz és falevelek takarása szépen elrejti a tető sebeit. Egy alapos tetőtisztításra mindig a tavasz az egyik legjobb időpont. Ezzel fény derül arra is, szükséges-e kisebb-nagyobb felújítás a tetőn, hogy az télen-nyáron hatékonyan tartsa a kívánt hőmérsékletet a tető alatti térben. A tető tavaszi karbantartásával kapcsolatban olvasd el ezt a korábbi cikkünket!  

Nyílászárok tisztítása, korszerűsítése 

Az ablakok alapos tisztítását felszabadító érzés még a húsvéti sürgés-forgás előtt letudni. Ne csak az üvegfelületekre gondolj, hanem a redőnyökre is! Érdemes kívülről befelé haladni, tehát először a redőnyöket, sötétítőket, majd az ablakok kereteit és üvegfelületeit letisztítani. Most már attól sem kell tartani, hogy az ablakcsere munkálatai beengedik a fagyokat, ezért még a nagy nyári hőség előtt érdemes letudni a feladatot. A nyílászárók, tetőablakok korszerűsítésével nemcsak a fűtési szezont teheted energiahatékonyabbá, de a nyári kánikulát is a falakon kívül tarthatod.  Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy vajon honnan tudhatod, mikor érkezett el az idő a tetőablakaid cseréjére. Cikksorozatunk első részében, majd a folytatásban ezekre adunk válaszokat.  

Kert és balkon frissítése  

Mindenekelőtt leltározd a kerti szerszámokat, így ha valami cserére szorul, akkor nem a nagy munkálatok hevében ér majd a bosszúság! Egyre aktuálisabb ilyenkor már a nagy tavaszi ültetés megtervezése. Mit szeretnél látni kertedben és az erkélyen nyáron? Melyiket mikor kell elültetni és hogyan? Mit fogsz magról és mit palántával ültetni? Milyen fagykárok keletkeztek meglévő növényeiden? Ezeket érdemes átgondolni, és a fagysebeket, gyümölcsfákat lassan el lehet kezdeni megmetszeni. A telelésből is lassan visszaköltözhetnek kintre a növények, illetve a kinti-benti zöldek átültetését is ekkorra időzítsd! A benti növények szaporításának is kedvez az egyre több napsütés és kellemes hőmérséklet.  

Cikkünk folytatásában belső utakra evezünk. Olvasd el testi-lelki, lakásdekor tavaszváró tippjeinket is!


Ezt a bejegyzést 2024. február 19-én tettük közzé.