Milyen tetőablakot válasszak?

Ha a tetőablakaidat tervezed, több szempontot is mérlegelned kell a típus kiválasztásakor. Nem mindegy persze a színe sem, de ennél fontosabb terméktulajdonságokat is érdemes végiggondolnod. Ebben kívánunk most segíteni, tarts velünk! 

 

Az őszi-téli hűvösebb időszak, amikor nem csábít ki a napsütés a természetbe, kedvez a házfelújítást tervezőknek. A kuckózós, sötét délutánokon, estéken meríthetünk inspirációt mások történeteiből, gyártók tanácsaiból. Ha már tudod, hogy mely helyiségekbe kerülnek majd a tetőablakok, könnyebb a különböző típusok közül választani. 

 

Fa vagy műanyag bevonatos legyen? 

Erről már egy korábbi cikkünkben értekeztünk. Ez egyrészt függhet attól, hogy milyen stílusú belső teret szeretnénk, milyen színek uralkodnak az adott helyiségben. A természetes anyagok kedvelőinek, a fa textúra szerelmeseinek a fa bevonatos tetőablak az ideális választás. A fa anyag viszont rendszeres karbantartást igényel. Attól függően, hogy milyen a környezeti időjárás, és milyen páratartalmú helyiségben használjuk, változhat az igénybevétel foka. Fürdőszobák, konyhák esetén célszerű legalább négyévente újra lelakkozni. Attól persze nem kell félned, hogy a nedvességtől, nedves tisztítástól elvetemedne vagy bepenészedne a fa, mert tökéletesen impregnálják és felületkezelik, így ellenálló a vízzel szemben. A műanyag bevonatos tetőablakok ugyanakkor karbantartás nélkül is tökéletesen szuperálnak, és a fehér színük miatt a letisztult, modern otthonokba is jól beilleszthetők. Fürdőszoba, konyha és gyerekszoba esetén érdemesebb a műanyagbevonatos tetőablakot választani. 

 

Milyen legyen az üvegezés? 

A prémium üvegezésről a minap közzétett bejegyzésünkben írtunk.  A 3 rétegű üvegezés legfőbb előnyei a csend, a tiszta látvány és a jobb energiahatékonyság. Tehát például zajos, hangos környezet esetén - pl. az utcafronton - célszerű ilyet választani. 

De ezen felül a gyerekszobákba és a hálószobákba érdemes a legnagyobb biztonságú üveget választani. Ezt akkor érhetjük el, ha a külső réteg edzett üveg. A belső réteg pedig legyen laminált, ami pókhálószerűen törik sérülés esetén, a fólia megtartja a szilánkokat, így kevésbé balesetveszélyes.   

Bár alacsony valószínűséggel, de sérülés nélkül is előfordulhat, különösen a téli időszak bizonyos hőmérsékleti körülményei között, hogy a belső üvegtábla váratlanul széttörik és az üvegcserepek a belső térbe hullanak. A VELUX tetőablakok minőségére kiemelt figyelmet fordítanak, ennek ellenére az átlagosnál némileg nagyobb számban regisztrálták az 1997 és 2003 között gyártott és értékesített, adott típusú kisméretű ablaküvegek váratlan törését. Az üveg számozása alapján ezen felületen ellenőrizheted, hogy a meglévő ablakod érintett lehet-e. 

 

Mi az, ami még számít? Az U-érték! 

A háromrétegű üvegezések biztosítják a legmagasabb fűtési energiamegtakarítást, ám ezek között is vannak különbségek. A hővesztést a hőátbocsátási tényezővel minősítjük, ez az U-érték, aminek a  mértékegysége W/m2K. Ez az érték mutatja meg, hogy mennyi a hővesztés 1 m2 felületen, ha a felület két oldala közötti hőmérsékletkülönbség 1C° vagy 1K. Minél kisebb ez az érték, annál jobb a hőszigetelő képesség. Erről pedig itt írtunk részletesebben. 

 

További bejegyzéseink, amelyek segíthetnek a választásban: 


 


Ezt a bejegyzést 2021. december 6-án tettük közzé.