Minden harmadik európai lakos egészségét veszélyezteti lakhelye állapota

Az otthon az a hely, ahol biztonságban érezzük magunkat, ahol pihenhetünk, feltöltődhetünk lelkileg és fizikailag. Vagy ahol ezt meg kellene tudnunk tenni. A VELUX Cégcsoport által közzétett 2022-es VELUX Healthy Homes Barometer szerint minden harmadik európait és a magyarok 31 százalékát érint legalább egy beltéri klímaveszély, mint például a nedvesség és a penészedés, a sötétség, a hideg vagy a túlzott zaj, ami komoly probléma. Mi lehet a megoldás? Tarts velünk és tudd meg mai bejegyzésünkből!

 

Legyinthetnénk a bevezetőben olvasottak felett, hiszen a penész, a zaj, a sötétség régi ismerőseink. Azonban jó, ha tudod, hogy az egészséges otthonokban élőkhöz képest azok az emberek, akik mind a négy beltéri klímaveszélynek vannak kitéve, csaknem négyszer nagyobb valószínűséggel számolnak be rossz egészségi állapotról, és majdnem ötször nagyobb az esélye, hogy boldogtalanok. Ezért is kulcsfontosságú az épületek állapotának javítása, hiszen ezzel sokat tehetünk az egészségünkért és szellemi jólétünkért. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a következő kettő-négy évben a lakhatási beruházásokra irányuló politikai intézkedésekkel jelentős hatást gyakorolnának a lakosság egészségi állapotának javítására. 

A penész például asztmát és különféle légúti betegségeket okozhat. Ennek ellenére a VELUX Healthy Homes Barometer hetedik alkalommal publikált, kutatásokon alapuló jelentése szerint, amely az európai emberek életkörülményeit vizsgálja, az európaiak 13%-a (69 millió fő) lakik olyan lakásban, ahol a fal vagy a tető nedves vagy beázik, ami azt jelenti, hogy minden hatodik ház érintett. Ezzel nemcsak az épületet károsul, hanem benne lévő levegő minősége is romlik és az ottélők komfortérzete is csökken, gondoljunk csak a penész által okozott kellemetlenségekre és betegségekre. 

Ha már a levegő minőségéről beszélünk: a természetes szellőztetéssel, vagyis az ablakok kinyitásával egyszerűen, költséghatékonyan gondoskodhatunk a friss levegő bejuttatásáról és az elhasznált levegő kicseréléséről. Bár ez kézenfekvőnek tűnik, mégis Európában és Észak-Amerikában 10-ből 8-an nem tudnak a beltéri levegő szennyezettségéről, és az emberek 78%-a nincs tudatában annak, hogy a beltéri levegő szennyezettebb lehet, mint a kinti. 

also-kilincses-tetoablak-ID10143229_XXL 

A fentieken túl az EU-ban élők 18%-a (92 millió fő) van kitéve a szomszédok vagy az utca zajának. A közúti közlekedés hangzavara a leggyakoribb zajforrás, és a nyugalom hiánya – nem meglepő módon – nagyobb terhet ró a városban élőkre. Az EU-ban, valamint Svájcban, az Egyesült Királyságban és Norvégiában a nagyvárosban élők 21%-a gondolta úgy, hogy háztartását érinti a szomszédok vagy az utca zaja. Az elővárosban és agglomerációban élők aránya 14%-ra, a vidéken élőké 9%-ra esett vissza. Ez pedig több mint apró kellemetlenség: az állandó zajszennyezés szív- és érrendszeri betegségekhez, immunszuppresszív betegségekhez és gyomor-bélrendszeri betegségekhez vezethet, nem beszélve a stresszről és az alvási problémákról. 

Káros lehet a természetes fény hiánya is: 29 millió európai állítja, hogy otthona nem elég világos. A természetes fénynek fizikai és mentális előnyei is vannak: támogatja a cirkadián ritmust, javítja a hangulatunkat és könnyebben megy világos közegben a koncentráció is. Elegendő természetes fény hiányában az emberek kevésbé érzik magukat energikusnak otthonukban, és nehezebben tudnak motiváltak maradni. 

termeszetes-feny-ID10058567_124140-02-XXL 

Ami a hőmérsékletet illeti, az Egészségügyi Világszervezet minimum 18 Celsius-fokos beltéri hőmérsékletet javasol. A felmérés szerint az európaiak 7%-a (34 millió) nem tudja kellően melegen kell tartani otthonukat, kockáztatva egészségüket a légúti betegségek és a szív- és érrendszeri betegségek. Sőt, a fűtés hiánya majdnem kétszer olyan hatással van az észlelt jólétre és az élettel való elégedettségre, mint egy partnertől való elszakadás. Az energiaválsággal szembesülve minden eddiginél sürgetőbb téma lehet a házak szigetelése. Az emberi egészséget és a jólétet az Európai Bizottság az energiahatékonyság legfontosabb járulékos előnyei közé emelte. 

Az egészséges és fenntartható épületekben élők egészsége nem károsul a lakhatási körülmények miatt. Mindezek mellett ezek hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez, a nagyobb energiahatékonysághoz, az energiamegtakarításhoz és a klímavédelemhez. A jó minőségű és jól szigetelt ablakok jelentősen javíthatják a helyzetet, mégis sokan halogatják ezt a felújítást. Holott az aggodalom és az időhúzás helyett itt az ideje cselekedni! Minél hamarabb lépsz kapcsolatba a tetőablak beépítését vállaló szakemberrel, annál hamarabb sorra kerülsz. Maga a nyílászáró cseréje egy nap alatt elvégezhető.  Éppen ezért keress szakembert és cseréld le mielőbb régi, elavult nyílászáróidat!  

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: 

Milyen támogatás segítségével cserélheted le tetőablakaidat? 

Mikor van itt a tetőablak csere ideje? 

A témáról kiadott magyar nyelvű sajtóközleményt itt éred el.

 


Ezt a bejegyzést 2022. december 8-án tettük közzé.