Mit üzennek a színek és hogyan csempésszük be tetőtéri otthonunkba?

Akárcsak a napfény mennyisége, otthonunk falai is nagy hatással bírnak közérzetünkre és hangulatunkra. Hiába töltjük napunk egy jelentős részét a munkahelyünkön, otthon kelünk és fekszünk. Innen indul és itt ér véget a napunk, lendületet ad, majd lecsendesít. A színek tudat alatt hatnak ránk, ezért nem mindegy, milyen árnyalatokkal festjük körbe magunkat. Lássuk, mit üzennek a színek és melyek az idei trendek!

Élénk színek 

A piros, rózsaszín, narancs és sárga élénksége aktivizál, energetizál. Ha ezekkel a színekkel körbevéve érzed jól magad, akkor ez utalhat arra, hogy a személyiséged ezekkel a színekkel rezeg vagy az általuk képviselt energiákra van szükséged. A piros az öntudatosság színe, a rózsaszín a romantikát képviseli, a narancs mozgósít, a sárga jó kedvre derít.  

Vigyázz! Ha nagyobb felületen használod őket, akkor ellentétes hatást érhetsz el. Nagy dózisban ugyanis ezek frusztrálttá tehetnek. Érdemes inkább kiegészítőkön viszontlátni, vagy semleges színek mellett egy-egy bútordarabot az adott színbe felöltöztetni. Szőnyegekre, függönyökre is “adható”, de az is jó megoldás, ha csak egy falat festesz erre a színre, majd semleges színekkel, képekkel csillapítod az élénk szín dominanciáját. Van is erre egy trend, ami Dopamine dream névre hallgat: kedveli a neon, vibráló színeket, tapétákat.  

Tetőtereknél viszont óvatosságra intünk ezzel az irányzattal kapcsolatban. Itt is inkább a kiegészítők, tetőablakok sötétítőin képzeljük el ezeket a felvillanyozó színeket. A VELUX rolók több ezer színben kaphatók, ráadásul a fényáteresztés mértékét is szabályozhatod. Ha mégis ragaszkodsz hozzá, hogy a falra is felkerüljenek, akkor a legvilágosabb tetőtéri helyiségre essen a választásod! Ezesetben optikailag a tetőablakok számának bővítésével is tudod növelni a teret. 

Vizes színek 

A kék, türkiz, zöld, lila egy befelé irányuló utazásra hív. Megnyugtatnak, intuitívabbá tesznek, gyógyítanak, nyugtatnak, harmonizálnak, tisztítják az elmét, segítenek a koncentrációban. Bár színtanilag ezeknek is van meleg árnyalata, összességében hűvös, hideg hatást keltenek. Mindezek miatt ugyanazt javasoljuk, mint az élénk színeknél. Inkább kiegészítőkön, sötétítőkön, textíliákon vagy egy-egy falon, falrészleten jelenjen meg!  

Semleges és föld színek  

Fehér, vajszín, bézs, cappuccino, szürke, púderszínek és még sorolhatnánk a sok variációt, melyek népszerűsége továbbra is töretlen. Tiszta, lágy, kellemes, megnyugtató, melegséget sugárzó színek ezek, amik nagyon jól kombinálhatók vibráló, akár neon árnyalatokkal is. Tetőterekbe kifejezetten ajánljuk, hiszen optikailag növelik a teret, fényesebbé teszik a helyiséget. A Curved cocoon stílus nagyon jól integrálja ezeket a lágy, minimalista színeket, ráadásul csavart is visz bele! A modern, szögletes, egyenes formák helyett a lekerekített, íves vonalvezetés jelenik meg a bútorok tekintetében.   

Anyagokat illetően a szőrme és puha, plüss textíliák, fa, parafa és nyitott polcok teszik igazán meghitté és kuckóssá, harmonikussá az otthonod. Ha a munkahelyed pörgős, garantáltan imádni fogod ezt a nyugalmat árasztó, visszafogott és puha oázist! Tetőtéri árnyékolók tekintetében a VELUX Nature kollekciót ajánljuk.  

 

Te a neon vagy a visszafogott színek szerelmese vagy inkább? 

 

Olvasgatnál még a témában? Ezeket a cikkeinket is ajánljuk figyelmedbe! 

 


Ezt a bejegyzés 2023. július 13-án tettük közzé.