Tetőablakcsere 1. rész: A felkészülés

Nehéz elképzelni, hogy egy tetőtéri ablak cseréje mivel jár, hogyan történik, mennyi idő. Ráadásul egyáltalán nem hasonlítható össze egy homlokzati ablak cseréjével. Ezért Tetőablakcsere bejegyzéssorozatunkban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy mire kell számítanod. 

Szakember keresése 

Első lépésként megfelelő szakembert kell keresni, mégpedig olyat, aki ért a tetőtéri ablakhoz, de ért a tetőhöz is, és ha szerencsénk van, még a belső burkoláshoz is. 

Ilyen szaki nem nő minden bokorban, ezért, ha az ismeretségi körünkben senki nem tud ajánlani személyes tapasztalat alapján mestert, a tetőtéri ablak gyártóknál érdemes a kutakodást kezdeni.  

 

Szakember helyszíni felmérése 

A legtöbb esetben nem elegendő a telefonos egyeztetés, a szakembernek el kell látogatnia a házadba/lakásodba és a helyszínen látottak alapján tud Neked segítséget nyújtani. Ezért a helyszíni felmérésért a jövőbeni megbízás reményében általában nem kérnek pénzt, de ezt tisztázd telefonon a biztonság kedvéért.  

Akár telefonon, akár a helyszíni felmérés során az alábbi kérdésekre keresi majd a választ a szakember: 

  • Milyen márkájú és méretű régi tetőablakod van? 
  • Milyen tetőfedő anyag van a tetőn? 
  • Milyen mértékű átalakítással lehet vagy bizonyos esetekben kell a tetőablakcserét megvalósítani? 
  • Hogyan lehet a tetőtéri ablakot megközelíteni? Honnan lehet a munkát elvégezni? 
  • Milyen új tetőtéri ablakokat szeretnél? 

Kaphatsz olyan választ, hogy ebben a tetőben nem vállalja a tetőablakcserét, mert a tetőszerkezet annyira rossz állapotú, hogy nem tudja garantálni, hogy nem fog beázni. Ha a tetőn a lécezést, fóliázást, tetőfedő anyagot is cserélni kell, az nagyságrendekkel más összegbe kerül. Az nem túl gazdaságos sorrend, ha előbb tetőablakot cseréltetsz, aztán pár év múlva az egész tetőszerkezetet felújíttatod. 

Cikksorozatunk folytatásában megnézzük a tetőablakcsere projektet befolyásoló tényezőket és a kivitelezés menetét, várható ütemezését. Tarts velünk! 

Kérdésed támadt a tetőablakcserét illetően? Írd meg hozzászólásban vagy lépj kapcsolatba szakértőnkkel! https://www.ablakatetobe.hu/szakerto-kerdezz-felelek 

 


Ezt a bejegyzést 2020. július 17-én publikáltuk.