Tetőablakcsere 3. rész: A kivitelezés és az ütemterv

Már tudod, hogyan készülj fel az ablakcsere kivitelezőjének kiválasztására és a helyszíni felmérésre, és megismerted a projekt nagyságát befolyásoló tényezőket isAmi még hátra van az az, hogy hogyan válassz új ablakot és milyen ütemezéssel kalkulálhatsz, ezeket nézzük most meg.

Új tetőtéri ablakok kiválasztása 

Ha van időd, tudsz előzetesen tájékozódni az interneten, a tetőtéri ablak gyártóknál vagy az építőanyag-kereskedésekben. A szakemberek is felkészültek, így azt is választhatod, hogy a segítségükkel vagy a javaslataik alapján választod ki az új tetőtéri ablakaidat. 

Az alapkérdések, amelyekben döntened kell: 

  • Milyen anyagból és felületképzéssel készüljön a tetőablak? 
  • Az adott beépítési magasság esetén milyen nyitásmóddal használható kényelmesen? 
  • Szükséges-e vagy komfortosabb-e, ha távvezérlést választasz? 
  • Milyen hőszigetelésű legyen a tetőablak? 
  • Milyen méretre van szükség? 
  • A jelenleginél több tetőtéri ablak biztosítja-e a szükséges lakókomfortot? 

 

Árajánlat, megrendelés menete 

A szakembertől árajánlatot fogsz kapni, ezt alaposan tanulmányozd át, legyen egyértelmű, hogy mi mennyibe kerül, mit tartalmaz a munka és mit nem. A megrendelést a beépítőtől csak akkor húzd el, ha nem sürgős a tetőablakcsere. Attól, hogy elfogadod a megrendelést, és mondjuk a tetőtéri ablakok 2-3 munkanapon belül rendelkezésre állnak, még nem jelenti azt, hogy ki is tud menni a szakember hozzád. A szakik előjegyzéssel dolgoznak, ha leadtad a megrendelést, akkor tudják beütemezni, hogy mikor tudnak hozzád menni. Ha 2-3 héten belüli időpontot mondanak, akkor örülj, a leterheltségüktől függően ez sajnos ennél több hét is lehet. Gondolkodj előre! 

Ha Te szerzed be a termékeket, ügyelj az időzítésre. A beépítő azt fogja várni Tőled, hogy a megegyezett beépítés napján a termékek rendelkezésre állnak a címeden. Ha ez nincs így, úszik a munka. Ha tőle rendeled meg a termékeket, akkor ő gondoskodik a kiszállításról. 

Minden vásárlásod után számlát kapsz. A tetőablakcsere esetén se hanyagold el ezt a kérdést, mert ez a dokumentum szükséges mind a beépítővel szemben érvényesíthető kivitelezőre vonatkozó, mind a gyártóval szemben érvényesíthető termékre vonatkozó jótállás érvényesítéséhez! 

 

Tetőablakcsere kivitelezése 

Egy tetőablak cseréje a körülményektől függően 1-4 órát vesz igénybe. Nem jár óriási felfordulással, de por és kosz keletkezik, ezt nem lehet elkerülni. Erre gondolva elpakolhatsz vagy lefóliázhatsz az adott helyiségben és az ajtókat is érdemes zárni a többi szoba esetén. 

Minél több tetőtéri ablakot cseréltetsz ki, annál nagyobb a valószínűsége, hogy több napra is kiterjed a munka.  

A különböző gépek működéséhez a szakembernek áramforrásra lehet szüksége. A keletkező hulladékot valahová tenni kell. Már az ajánlatkéréskor tisztázd ezt a mesterrel, hogy milyen segítséget kérsz tőle ezen a téren. 

 

Befejező munkák 

A tetőablakcserét végző beépítők festést nem vállalnak. Gondoskodj előre arról, hogy az ő levonulásuk után mikor és ki fogja ezt elvégezni. 

Ha csak olyan beépítőt találsz, aki gipszkartonozást vagy lambériázást nem vállal, akkor ez is egy olyan munkafolyamat, amelyre másik szakembert kell keresni. Ezt ne halogasd, minél kevesebb idő teljen el a két munka között. A szakszerű ablakbeépítés után a lakás nem fog beázni, de nincs is befejezve az otthonod. 

Kérdésed támadt a tetőablakcserét illetően? Írd meg hozzászólásban vagy lépj kapcsolatba szakértőnkkel! https://www.ablakatetobe.hu/szakerto-kerdezz-felelek 

 


Ezt a bejegyzést 2020. július 25-én publikáltuk.