Tetőablakcsere 2. rész: A projektet befolyásoló tényezők

Előző bejegyzésünkben, a Tetőablakcsere 1. rész: A felkészülés a tetőablakcserét megelőző felkészülést, a szakember keresését és a helyszíni felmérést mutattuk be. Esedékes cikkünkben pedig megmutatjuk, milyen tényezők alakíthatják a tetőablakcsere projekt mértékét.

A régi tetőablak márkája és mérete 

A legtöbb tetőtéri ablakon az ablakszárnyat kinyitva található egy adattábla. Az itt szereplő adatokból megállapítható, hogy a régi ablakodat ki gyártotta és milyen méretű (méretkód alapján). Ez azért fontos, mert nincs tökéletes méretbeli átjárhatóság a különböző gyártók tetőtéri ablakai között és még ugyanazon gyártó esetén is előfordulhat, hogy a régi méretben ma már nem tudsz tetőtéri ablakot vásárolni. Ha nem azonos a méret, akkor azt jelenti, hogy nem csak a régi ablakot kell kivenni és egy újat betenni a tetőbe, hanem bizony a belső felületeket, azaz az ablak körüli nyílást is szét kell szedni. A levett lambéria vagy gipszkarton elemeket viszont nem lehet visszatenni, azaz új burkolást kell készíteni az ablak körül.  

 

Tetőfedő anyag 

Mindannyian azt szeretnénk, ha a tető nem ázna be, akkor sem, ha a tetőbe egy tetőtéri ablakot helyezünk. Ennek a záloga a tetőtéri ablakot a tetővel vízzáróan összekötő és egyben a tetőtéri ablak anyagát is védő burkolókeret. Mivel a tetőfedő anyagok sokfélék lehetnek vastagságukat és profiljaikat tekintve, ezért a burkolókeretek is sokfélék. A megfelelőt kell kiválasztani a Te tetődhöz. A tetőtéri ablakon kívül a burkolókeret megvásárlását nem lehet megúszni, a régit nem lehet felhasználni. 

 

Átalakítás mértéke 

Ha ugyanazon gyártó terméke lesz az új tetőablakod is, akkor van választási lehetőséged. Pl. ha egy régi Hung-VELUX vagy VELUX tetőtéri ablakot cserélsz újra, akkor létezik méretben azonos új típusú ablak, magyarul az ablak körüli belső burkolat akár változatlan is maradhat. Ez mérlegelendő, de hallgasd meg a szakember véleményét is, mert ha például a belső burkolatodon beázás nyomok láthatók vagy azt látja, hogy a tetőben az ablak körül semmilyen szigetelőanyag, semmilyen párafékező fólia nem látható, azt fogja javasolni, hogy a belső burkolást is bontsátok meg és gondoskodjatok az ablak hőszigetelő, vízzáró és párafékező beépítéséről. Vannak, akik csak így tudnak garanciát vállalni neked a beépítés megfelelőségére. 

Olykor a tetőtéri ablak mérete akár a nagyobb, akár a kisebb irányában jelentősen változik az igényeid alapján, ezekben az esetekben a tető szarufaszerkezetét is át kell alakítani, nagyobb felületen kell lebontani a belső burkolatokat ahhoz, hogy az ablak rögzíthető legyen, a tetőszerkezet stabil maradjon. Ellenőrizd, hogy van-e pótlásnak elegendő tetőfedő anyagod, ha nincs, be kell szerezni. 

 

Tetőtéri ablak megközelítése 

A tetőablakod jelenlegi pozícióját is fel kell mérni. Ha például magasan van az ablak, ha lépcső felett van az ablak, azt is előzetesen ki kell találni, hogyan lehet megközelíteni, milyen állványt lehet alatta elhelyezni vagy időnként milyen egyedi állványszerkezetet kell építeni a munka elvégzésének idejére. Olykor az is megesik, hogy csak a tetőre kimászva, kívülről lehet dolgozni, ilyenkor a kijutási pont és az emberéletet védő biztonságos munkavégzés körülményeit kell megvizsgálni. Belvárosi társasházak esetén akár a járda lezárására is szükség lehet a munkálatok idejére a járókelők védelme érdekében, amit a közös képviselővel és a helyi hatósággal kell egyeztetni. 

 

Tarts velünk a folytatásban is, hogy megtudd, hogyan válaszd ki az új ablakot és milyen ütemezéssel kalkulálhatsz az ablakcserét illetően! 

Kérdésed támadt a tetőablakcserét illetően? Írd meg hozzászólásban vagy lépj kapcsolatba szakértőnkkel! https://www.ablakatetobe.hu/szakerto-kerdezz-felelek 

 


Ezt a bejegyzést 2020. július 23-án publikáltuk.