Tetőtér korszerűsítés 0 százalékos hitelből?

Már mi is írtunk róla, és valószínűleg más forrásból is hallottad már, hogy létezik egy pályázat, aminek segítségével 0 százalékos kamatú hitel igényelhető energetikai javítást célzó korszerűsítésre. Ebben a bejegyzésben azt járjuk körül, hogy hogyan használható ez fel tetőtér esetén. Olvass tovább!

2020. november: Frissítés:0%-OS MFB HITEL PEST MEGYÉN KÍVÜL (GINOP-8.4.1/A-17) MEGSZŰNT
GINOP-8.4.1/A-17 kódszámú hitelkérelmek befogadása 2020. november 5. 24:00 órától szüneteltetésre kerül.

A Magyarországon, de nem Közép-Magyarország területén élő családi ház, lakóház, szabadon álló ház, sorház, ikerház, hétvégi ház és üdülőház tulajdonosok energetikai javítást célzó korszerűsítésre 0 százalékos kamatú hitelt igényelhetnek. A támogatás így a tetőterek felújítása esetén is pályázható, ha a fűtési rendszerek korszerűsítéséről, a tető és a nyílászárók, falak szigeteléséről vagy a nyílászárók cseréjéről van szó. Továbbá, ha megújuló energiaforrás használatát lehetővé tevő korszerűsítést végzünk. 

Ez egy remek lehetőség lehet számodra, hiszen most számos korszerűsítő munkálatot 0 százalékos kamatú hitelből fedezhetsz és ütemezhetsz be. 

A pályázat által támogatott tevékenységekről itt írtunk részletesen. 

 

Hogyan használhatod fel a tetőtér korszerűsítésére? 

A hitel a tetőtér fűtési rendszerének korszerűsítésére, szigetelésre és a nyílászárók cseréjére is felhasználható. A kölcsön összege természetes személy esetén minimum 500 ezer forint, maximum 10 millió forint, az igényelt összeg 10 százalékával saját forrásból kell rendelkezni. Ha ebben a konstrukcióban gondolkodsz, úgy kalkulálj, hogy a futamidő maximum 20 év! 

 

Mire elég ez az összeg? 

Általánosítani nem lehet, hiszen minden eset egyedi, illetve kivitelezőnként és anyaghasználattól is függ, hogy mennyibe kerül egy korszerűsítés. A tervezés előtt olvasd el ezt a bejegyzésünket, melyben az ajánlatkérés fortélyairól írtunk. Mindenképp fontos, hogy az előtted álló munkálatok megtervezéséhez kérj szakértői segítséget és ajánlatot több helyről is, hogy pontosabb képet kapj!  

Ahhoz, hogy szemléltetni tudjuk, mire lehet elég a hitelkeret, mi egy konkrét, képzeletbeli esetre kértünk egy hozzávetőleges ajánlatot. Nézzük meg, ebben az esetben mennyibe kerülne a felújítás! Példánkban adott 25 négyzetméter nettó alapterületű tetőtér, ami a felújítás előtt lakott volt már, így most CSAK a szerkezet korszerűsítésével és a szakipari munkadíjakkal kalkulálunk (ami a várható bekerülési összeg cca. 73,8%-a). Példánkban összesen kb. nettó 210 000 Ft/m2 árral számolhatunk, amit be kell szoroznunk a nagyon kis hasznos alapterület miatt kb. 1,25-tel, tehát így ez kb. nettó 262 500 Ft/m2, amihez bontási munkák jönnek még, hozzávetőlegesen nettó 1-2 millió Ft értékben. Mindösszesen (tehát pl. gépészettel és egyéb munkákkal együtt) a várható bekerülési összeg: kb. nettó 355 600 Ft/m2. Ez nagyjából (építés + bontás) nettó 10 890 000 Ft. Példánkban a tetőtérben a funkció nem változik, a tetőszerkezet alapvetően rendben van, a zárófödém, tehát a tetőtér alatti födém a teherbírásnak megfelel, a gépészet egy része (pl. kazán) nem ebben a tetőtérben van, hanem pl. az alatta lévő szinten, itt legfeljebb a kéményt kell felújítani, amivel kapcsolatban további kb. nettó 1,9-2,1 millió forinttal kalkulálhatunk.  

Alapvető feladatok, melyeket a fentebb jelölt összeg biztosan fedez: tetőszerkezet (esetünkben fa fedélszék) vizsgálata, láng- és gombamentesítése, kezelése, régi, elavult hőszigetelés kibontása, új hőszigetelés, párafékező réteg, cserép- és ellenlécezés kialakítása, tetőfedés, erre az alapterületre vetített tetősíkablakok beépítése, bádogos szerkezetek cseréje, belső szerelt válaszfalak, belső burkolatok (tető, falak, padló) ez idáig a szerkezetépítés és szakipar (lásd fent az első pontban), gépészet és villamoshálózat újjáépítése további költséget jelentenek, kb. nettó 2,0 + 1,1 millió Ft = 3,1 millió Ft-ot. 

Bontási munkák, amennyiben nincs akadályozó vagy bonyolító tényező (nincs veszélyes hulladéknak minősülő feltöltés a padlórétegek alatt, a födémben, nincs fizikai akadály a hulladék elszállításában) kb. nettó 1-2 millió Ft körüli díjjal tervezhető. 

Ez egy hozzávetőleges ajánlat egy kitalált egyedi esetre. A valóságban, minél pontosabb feladatmeghatározást kap a kivitelező, annál részletesebb ajánlatot tud adni. A példánkban leírt árak a valóságban változhatnak, de arra alkalmasak, hogy szemléltessünk egy tetőkorszerűsítést. 

  

Hogyan lehet igazolni, hogy a tetőtér energiahatékonyság nő? 

A munkálatok tervezése előtt, illetve a munkálatok elvégzését követően is energetikai tanúsítványt kell csináltatni! Az energetikai korszerűsítés célja, hogy kevesebb legyen a háztartás általános fogyasztása, több legyen a megújuló energiaforrások használata és növeljük az épület energiahatékonyságát. A tanúsítvány kiállításakor javaslatokat tesznek korszerűsítő munkálatokra, melyekkel javítható az energiahatékonyság. A tanúsítvány élettartama 10 év, de ha átalakítást, korszerűsítést végzünk, újra el kell végeztetni a felmérést, hogy tükrözze az aktuális állapotot. Az Építész- vagy Mérnöki Kamaránál bejegyzett, és energetikai tanúsításra jogosító vizsgát tett mérnök állíthatja elő a tanúsítványt. 

 


Ezt a bejegyzést 2020. június 11-én publikáltuk.