Felújítás: az első lépések, ütemezés

A legfontosabb, amire figyelned kell, hogy felújításkor egyszerre kell megóvnod a meglévő házad, okosan kell az igényeidhez alakítanod, és ennek eredményeként egy olyan jó házhoz kell jutnod, ami olyan, mintha mindig is így tervezték, épült volna. Hogyan válhat az álom valósággá?

Ez egyszerűnek tűnhet, ugyanakkor ez a kompromisszumok sokaságát jelenti majd számodra is és a Tervezők számára is. Kemény dió. 

 

Javasolt lépések 

  • saját elképzeléseid összeírása (nem baj, ha sok kérdés van a listán), 
  • Építész keresése (egy megbízható ajánló a legjobb indikátor), 
  • Tervezővel egyeztetések (lehetőségek, kívánságok vizsgálata, egyeztetése: tervezési program összeállítása), 
  • épület vizsgálata (Tervező feladata: építészet, tartószerkezet, energetika, hivatalos paraméterek kikutatása, összegyűjtése), 
  • vázlatok és egyéb tervek készítése (Tervezők feladata, benne anyagok, szerkezetek, így gyártók kiválasztása), 
  • hivatalos eljárások figyelemmel kísérése (pl. engedélyeztetés, földhivatali ügyek), 
  • Kivitelező keresése (itt is a megbízható ajánló lehet kulcsfontosságú), 
  • Műszaki ellenőr keresése (ez is leginkább ajánlás útján), 
  • építési, finanszírozási ütemezés (Tervező segítségével, Kivitelezővel szerződés keretein belül mihamarabb tisztázva). 

 

Ütemezés 

Nagyon fontos, hogy egy épület áttervezése, átalakítása során nem csak építesz, hanem „rombolsz”, pontosabban bontasz is. Ez az egész folyamat tartalmaz olyan időszakokat, amikor vagy ésszerű, vagy rendelettel szabályozott okok miatt nem lakhatsz az épületben. Mert az építési területté válik. 

Az ütemezés alapvetően két módon értelmezhető: 

  • műszaki ütemezés 
  • pénzügyi ütemezés. 

A műszaki ütemezést azon munkálatok generálják, amik szükségesek a bontásnál, építésnél. Főleg a műszaki logika szerint dől el, hogy minek kell előbb megépülnie, mi mivel kerülhet a házadba egyidejűleg, és mik az utolsó, befejező munkák. Értelemszerűen vannak úgynevezett technológiai szünetek is, mint például a beton, vasbeton, vagy egyéb vizes technológiával és technikával beépített anyagok, szerkezetek esetében. Ez azt jelenti, hogy van olyan anyag, aminek meg kell száradnia ahhoz, hogy teherbíró legyen, vagy burkolhatóvá váljon. Tilos sietni! Abból mindig kár keletkezik, ami a Te életedet bonyolítja. 

A műszaki ütemezést erősen befolyásolja az időjárás. Fagyban, erős szélben, esőben egyáltalán nem ideális építkezni. Ez ösztökéljen arra, hogy egyrészt szervezd meg, hogy a munkaütemek mikor kezdődjenek, hangold össze a külső és a belső munkákat, illetve az építkezés során folyamatosan védekezz az időjárási körülmények váratlan alakulása ellen. 

A pénzügyi ütemezés alapvetően Tőled függ. Ha van annyi pénzed, hogy egyben megépíthetsz mindent, akkor az ideálisnak mondható. Amennyiben erre nincs lehetőséged, vagy hitelhez kell folyamodnod, vagy olyan építési ütemekben kell gondolkodj, amik mentén értelmesen tudod használni a házad. Arra figyelj, hogy nem jó évekig, évtizedekig állandóan építkezésen lakni. Borzasztóan megterhelő nem csak pénzügyileg, a napi életvitelben, hanem idegileg is. Ezt az ütemezést – a Tervezők segítségével – úgy kellene megfogalmaznod, hogy minden ütem úgy fejeződjön be, hogy a következő ütem megkezdéséig ne érezd azt, hogy borzasztó kompromisszum a házadban élni. 

Minden lépésnél van segítséged. Tervezők, Kivitelező és Felelős műszaki ellenőr alkalmas erre. Dolgozzatok össze, megéri! 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu    


Ezt a bejegyzést 2023. november 18-án tettük közzé. 

 

Kapcsolódó bejegyzések: 

Tippek, tanácsok értéknövelő beruházásra 

Miért érdemes fontolóra venni a tetőablakok mennyiségét a ház felújítása során? 

A felújítás buktatói, avagy így kerüld el vásárláskor a rossz lovat 

Hogyan válasszunk jó, megbízható szakembert a tetőtér felújításához? 

Kádár-kocka felújítás a Nemzeti Mintaterv Katalógus segítségével 

A Kádár-kocka felújításának 7 alapelve