Milyen szempontok alapján válasszak tetőablakot?

Amikor új vagy felújítandó tetőtéri életterünket tervezgetjük, eljön a tetőablakok kiválasztásának pillanata. Azonban ez nem is olyan egyszerű feladat, hiszen a kínálat széles. Segítünk eligazodni, tarts velünk!

 

Térdfal magassága: alsó- vagy felsőkilincs? 

Alapvetően a térdfal magassága alapján célszerű eldönteni, hogy alsó- vagy felsőkilincses tetőablakod lehet. Ha magas a térdfal, azaz a ferde falsíkot függőlegesen váltó fal, akkor az alsókilincses tetőablakot tudod kényelmesen, kézzel kinyitni. Ebben az esetben az ablak alja a padlótól 130-150 cm-re kerül. Az alsókilincses ablak alulról felfelé, kifelé billenve nyílik. Abban az esetben viszont, ha alacsony a térdfal, a felsőkilincses tetőablak kézre esik. Ennél a típusnál az ablak alsó része a padló burkolatától mérve kb. 80-130 cm közé esik. Így gyakorlatilag akár ülve is kilátsz a tetőablakon, aminek köszönhetően a teret nyitottabbnak érezheted. A felsőkilincses tetőablak alkalmas arra is, hogy alá, a térdfal elé bútort helyezz el, hiszen az ablak nyitása a térdfaltól bentebb történik. Ebből adódik az a további előnye is, hogy akár a külső, akár a belső árnyékolókat és a rovarhálót is könnyedén kezelheted kézi vezérléssel. Erről bővebben itt írtunk: Kerülhet-e elérhetetlen magasságba egy tetőablak?    

 

Igénybevétel mértéke: fürdő vagy háló? 

A beépítés helyszíne, azaz a helyiség funkciója szűkíti a választási lehetőségeket. Az általános irányelv ugyanis az, hogy magas páratartalmú helyiségekbe vagy ahol nagyobb a szennyezés lehetősége, ott jellemzően a könnyen tisztítható, karbantartást nem igénylő, műanyagbevonatos tetőablakok beépítését javasoljuk. Ezek többnyire a fürdőszobák, mosókonyhák, konyhák és a gyerekszobák. Erről itt írtunk bővebben: Milyen tetőablakot válasszunk a konyhába, fürdőbe? 

 

Stílus, színvilág: natúr, fa vagy fehér, műanyag? 

Az ördög a részletekben rejlik – tartja a mondás. Így hát szempont lehet az is a tetőablak kiválasztásakor, hogy milyen az enteriőr. A natúr jegyeket preferáló stílusokhoz jobban illik a fa ablakkeret, míg a modern hangulatú terekbe belesimul a fehér műanyag. Olvasd el a részleteket korábbi bejegyzésünkből: Fa vagy műanyag bevonatos fa ablakot válasszak? 

 

Prémium előnyök és biztonság: 2 vagy 3 rétegű üvegezésű? 

A 3 rétegű üvegezés tovább fokozza a két rétegű előnyös tulajdonságait. Plusz egy réteggel bővíti ki a külvilágtól elválasztó határvonalat. Ennek köszönhetően tovább fokozza az energiahatékonyságot, a hangszigetelés mértékét és az esőzajcsökkentést. Tudj meg többet korábbi cikkünkből: https://www.ablakatetobe.hu/blog/a-premium-uvegezesu-tetoablakok-elonyei

A VELUX tetőtéri ablakok külső üvegtáblája edzett üveg, ennek ellenálló képessége 6-8-szorosa az úsztatott üvegének. Éppen ezért jégeső esetén ez jóval biztonságosabb, ugyanis nagyobb védelmet nyújt a törés ellen.  

Hálószobába, gyerekszobába válassz olyan tetőablakot, amelynek a belső üvegtáblája ragasztott üveg! Ennél törés esetén a szilánkok és darabok nem tudnak berepülni a szobába, mert a biztonsági fólia egyben tartja a betört üvegtáblát.  

 

Kényelem: kézi vagy elektromos nyitás? 

Amikor egyetlen és elérhető magasságban lévő tetőablakról van szó, nem tűnik fontosnak a kényelmi opció. Azonban, ha több tetőablakunk van, és ezek egy része ráadásul elérhetetlen magasságban, máris létkérdéssé válik, hogy hogyan nyithatjuk ki az ablakot. Ma már választhatunk elektromos működtetésű, akár napelemmel működő és távvezérelhető tetőablakokat is. 

 

Kilátás és bevilágítás: egy ablak vagy tetőablak kombináció? 

Különösen alacsony térfal esetén a tetőablakok egyedi panorámával ajándékoznak meg. Minél többet helyezünk el egymás alá vagy mellé, annál páratlanabb lesz a kilátás és tágasabb, szellősebb a hatás. Ne meg persze a természetes fény mennyisége is annál inkább nő, tovább növelve ezzel a tér illúzióját, és persze fokozva a jó hangulatot. Olvasd el a lehetőségeket korábbi cikkünkben: Tévhit: tetőtér egyenlő kevesebb természet 

 

Csere: azonos méretűt nagyobb üvegfelületűre? 

A VELUX tetőtéri ablakok közel egy évtizede megújultak. Az azóta megvásárolható új tetőablakok üvegfelülete 10%-kal nagyobb az elődeikénél. A tokkülméret változatlan maradt, így két azonos tokkültméretű tetőablak között az újabb beépíthető a régi helyére, mégis nagyobb üvegfelületet kapunk. Ezek a modern tetőablakok keskenyebb tok- és szárnyszerkezet profilokkal készülnek.  

 

Virtuális Bemutatóterem 

Ahogy a fentiekből is látszik számos opció közül választhatunk. A különböző típusokról olvasgatva talán nem is érezzük, melyik számunkra az előnyösebb, és hogy mit jelentenek a különbségek a valóságban. A VELUX Virtuális Bemutatóteremben megismerkedhetsz a VELUX tetőtéri ablakokkal. Egyesével szemrevételezheted őket közelebbről egy-egy rövidke videó vagy leírás kíséretében. Megismerheted, hogyan néz ki közelről, hogyan nyílik, mik az előnyei, kiknek érdemes az egyes típusokat választania és miért. Lehetőség van a tetőablakok összehasonlítására is. Látogass el ide! 

 

Ha készen állsz, válassz VELUX tetőablakot: https://www.velux.hu/termekvalasztek/tetoteri-ablakok 

 

Te milyen tetőtéri ablakot választasz? Írd meg kommentben a kedvncedet!

 

Ezek a korábbi bejegyzéseink is érdekelhetnek a téma kapcsán:

 


Ezt a bejegyzést 2023. március 3-án tettük közzé.