Így varázsolj skandináv hangulatot a tetőtéri nappalidba!

A skandináv stílus ideális választás a nappali, de akár az egész lakás berendezéséhez. Könnyen beszerezhető, viszonylag jó áron hozzáférhető bútorok és kiegészítők jellemzik. Most összegyűjtöttük az irányzat alappilléreit, melyekkel otthonodba csempészheted.

 

A nappali a családi és társasági események színtere. Hol aktív, hol passzív időtöltésre használjuk. Ha a tető alatt kap helyet, arra ügyelj elsődlegesen, hogy kellő mennyiségű természetes fénnyel áraszd el a szobát. Maga a fény és a világos, szellős terek is ráerősítenek a skandináv irányzatra. De nézzük meg a részleteket, hogy mi kerüljön a nappaliba! 

A nappali egyik ékköve az ülőalkalmatosság, ami lehet ágy-kanapé és karosszékek kombinációja vagy önálló sarokkanapé. Ha a tér engedi, gondolj bátran a vendégeid kényelmére is, maga a stílus is preferálja az ülőfelületeket. A kanapé állhat szabadon a térben, de ha a térdfal és a ferde falsík magassága engedi, akkor berakhatod a térdfal elé is, hogy praktikusan kihasználd az alacsonyabb belmagasságú területet. A szövet valamilyen világos árnyalat legyen: bézs, barna, szürke, kék jellemzi. 

skandinav-nappali-ID10116205_145639-01-M_Livingroom-17-4-08-in-3-GGL 

Mivel a kényelem és a funkcionalitás kéz a kézben járnak, elhelyezhetsz dohányzóasztalt is a kanapé közelében. Érdemes olyat választani, ami fiókos vagy van zárt tárolója, így elrejti a szemeink elől a tartalmát, és rend látszatát kelti. Nem lőhetsz mellé, ha fa vagy fa hatású alapdarabot választasz. 

Ha már a kanapénál tartunk, gondoskodj a lábaid kényelméről! A kanapé elé válassz puha szőnyeget, ami akár lehet szőrme is! Inkább egyszínű verzióban gondolkodj, főleg, ha bátrabb voltál a kiegészítők tekintetében. Ha azonban letisztult a nappali összképe, választhatsz akár geometrikus mintájú szőnyeget is. 

Zöld növényeket bátran sorakoztathatsz a nappaliban! Ehhez készítettünk egy összeállítást, olvasd el Dzsungel a tetőtérben: így válassz szobanövényt! című bejegyzésünket is! 

A fehér vagy világos falakat feldobhatod képkeretekkel, lebegő polcokkal, de tartsd szem előtt a kevesebb több elvet, hogy elkerüld a zsúfolt, kaotikus érzetet! 

Kiegészítők tekintetében elhelyezhetsz még párnákat, textíliákat, dekortárgyakat, használhatsz fa, beton vagy kő darabokat is. 

És bár már jeleztük, hogy törekedj a minél több természetes fényre, természetesen a világítótestekről se felejtkezz meg! Gyertyákkal, mécsesekkel, fényfüzérekkel, rizspapír lámpaburákkal meghitt hangulatot teremthetsz, legyen nyár vagy tél, tavasz vagy ősz. 

Mivel a természetközeliség is jellemző az irányzatra, és egyúttal a DIY és belefér, dobd fel a falakat saját készítésű makraméval! 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: 


Ezt a bejegyzést 2023. május 12-én tettük közzé.