Kádár-kocka: ablakok újratervezése, felújítása

Vizsgáld meg, milyen állapotban vannak ablakaid. Lehet olyan, ami jó helyen van, de műszakilag már nem megfelelő, van olyan, ami jó lenne, ha kicsit máshova kerülne és persze biztos adódik olyan, amikor szeretnél egy ablakot oda, ahol még nincs. Nézzük meg a lehetőségeket!

 

Általános szempontok 

Fontos, hogy az ablak a mindenkori termikus burok része. Akárhol van, mindig vedd figyelembe, hogy az épület hőszigeteléséhez csatlakozzon, ennek a buroknak részeként legyen beépítve. Az ablak nem csak „falon átlátó készülék”, hanem pára-, víz- és légzáró szerepe is van. Elsősorban persze a bevilágítás és a szellőzés a legfontosabb feladata. A bevilágítás kellő mértékű kell legyen, elegendő természetes fényt kell beengedni az ablakon. Amikor ebből több van, árnyékolnod kell, mert a túlzott bevilágítás élettani szempontból is zavaró, ráadásul a belső téri felmelegedés (üvegházhatás) is kellemetlen meglepetéseket okoz. A szellőzéskor nyitod, buktatod az ablakot, de zárt állapotban is gondoskodnod kell a megfelelő páraszellőzésről, különben a belső térben felgyülemlő pára gondokat okozhat. Az árnyékolás és a sötétítés nem azonos. Minden funkció különböző mértékű megvilágítást igényel. Más kell a nappaliban, a konyhában, a fürdőben vagy a hálószobában. Vannak kiszolgáló helyiségek is, ilyen a gardrób, a belső közlekedő. Ezek természetes fénnyel való megvilágítása izgalmas, fontos lehet. Ablakokat nem teszünk akárhova, ezek helyét az adott épület homlokzata, tömege és a tevékenységhez igazított alaprajza befolyásolja. Ma egyre nagyobb transzparens felületekben gondolkodik mindenki, ami csak a tájolás és a kellő mértékű árnyékolás helyes kezelése mentén lesz jó megoldás. A bevilágítás minimális mértékét az OTÉK szabályozza. Az ablaknál nem csak – esetenként zavaró mértékű – fény, hanem légmozgás is van. Nem jó „huzatban” vagy párna alá gyömöszölt fejjel aludni. Legyen az ablakod ott, ahol szükséged van rá. De lehetőleg legyen természetes fény minden helyiségben! 

  

Felújítás 

Ha jó helyen van, de rossz az ablak, könnyű helyzetben vagy. Néha a tok bent maradhat, csak a szárnyakat kell cserélned. Ha az egész szerkezetet ki kell cserélned, tudd, hogy a csatlakozó szerkezetek, anyagok (pl. vakolat, tömítések) is a munka részei, tehát ne végez(tess) fél munkát. Korszerű szárnyak beépítésekor előfordulhat, hogy kicsit csökken az üvegfelület. 

  

Csere, átépítés 

Amikor egy ablak elavult, már nem érdemes felújítani, ki kell cserélni. Ilyenkor felmerül, hogy akkor már arrébb is teszed. A nyílás eltolása, elmozdítása minden befogadó szerkezet módosítását is jelenti, összetett feladat. Lehet, hogy nyíláskiváltó gerenda, falépítés és - bontás, hőszigetelés, vakolás, festés, burkolás is része lesz a munkának. A kivett ablakot nem kell eldobnod, lehet, hogy máshol ismét beépítené valaki. 

  

Új ablak beépítése 

Értelemszerűen ez a legnagyobb változást eredményező beavatkozás. Ablaknak helyet vágsz a falban, a tetőben. Beáramlik a fény, más lesz a házad, a belső tereid. Az ablak megfelelő rögzítése, valamennyi fal- és tetőréteggel való műszakilag korrekt csatlakoztatása alapvető feladat. Izgalmas, amikor belső helyiségekbe akarsz természetes fényt engedni. A fénycsatornák akár több méternyi távolságról képesek a napfényt beengedni olyan terekbe, amiknek nincs homlokzati fala, közvetlen tetőkapcsolata. A tetősíkablakon, fénycsatornán beengedett napfény hatásfoka nagyobb, mint a függőlegesen épített ablak esetében. Belsőépítészetileg is szép megoldások születnek, érdemes ebben gondolkodni. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu 

 

 

Kapcsolódó bejegyzések a blogon: 



Ezt a bejegyzést 2023. június 4-én tettük közzé.