Teremtsd meg a kedvenc helyed a tetőtérben!

Mindannyian olyan otthonban szeretnénk élni, ami tökéletesen passzol hozzánk. Olyan helyre vágyunk, ahova belépve úgy érezzük, megérkeztünk a saját szigetünkre. Most csukd be a szemeidet és figyelj! Engedd szabadjára a képzelőerőd! Mit látsz? Milyen képek, színek, alakzatok jutnak eszedbe? Általában az első gondolat a legjobb ötlet. Cikkünket olvasva fontolóra veheted, hogy te mitől érzed jól magad a négy fal között. Váltsd valóra álmaid otthonát!

Határozd meg a tetőtér színvilágát! 

Az első gondolat, ami eszedbe juthat az áhított otthonról, az alapszín. A színvilág megválasztásával megalapozod a belső terek hangulatát és a harmóniát. Ha ezt tudatosan megtervezed, elkerülheted, hogy túl sok különböző színnel dekorálj, ami megbontja az egységet és a finom letisztultságot. Érdemes természetes színeket választani a nagy felületekre, mert ezek szinte mindenhez jól passzolnak. A fehér és árnyalatai ráadásul optikailag tágítják a teret, ami növeli a komfortérzetet. Ez tehát egy praktikus trükk lehet azok számára, akik szellős térre vágynak, de nem tudják növelni a helyiség alapterületét. Ha szeretnél egy kis plusz színt becsempészni a tető alá, a lakásdekorációs kiegészítőket, textíliákat ennek megfelelően válogasd össze. Mi a meleg árnyalatok használatát javasoljuk, mert ezek energiát sugároznak, és kellemes hangulatot varázsolnak a négy fal közé. 

ID10145708_BEDROOM_HORIZONTAL_FRW_150x80_v5_blinds-1140 

Találj helyet a kedvenc képeidnek! 

Nagyszerű ötlet természetfotókat a falra akasztani, mert ezek békét, nyugalmat árasztanak. Keretezd be a kedvenc emlékeidről készült fényképeket, amik mindig mosolyt csalnak az arcodra. Mitől érezhetnéd jobban magad, mint a falakról visszapillantó kedves emlékeidtől? Kutatás bizonyítja, hogy életünk 90%-át zárt térben töltjük. Miért ne tölthetnénk el ezt a relikviáink között? 

ID10145175_karlovac_11-1140 

Keltsd életre a teret! 

Az otthon – beleértve a tetőteret is – hangulatát a természetes fény mennyiségével is meghatározod. Ehhez, csakúgy, mint az előzőekhez, gondos tervezés szükséges. A természetes fénynek számos előnye van a mesterséges világítással szemben. Ezek közül talán az egyik legfontosabb, hogy nem erőlteti meg a szemeidet, így kevésbé fáradsz el. A természetes fény ráadásul jellemzően nagyobb területet képes bevilágítani. A napfénnyel az életet engeded be a térbe. Ha erre vágysz, tervezz VELUX tetőablakokat az emeleti helyiségekbe, és hozd közel az eget!  

Tudtad, hogy a tetőtéri ablakok széles választéka mellett a díjnyertes VELUX lapostetős felülvilágítóval is növelheted a természetes fény mennyiségét az otthonodban? Kiváló hőszigetelésének köszönhetően ez a termék egészen rendkívüli: alacsony U-értékkel rendelkezik, így általa csökkenthető az energiafogyasztás.  

Az U-érték azt mutatja meg, hogy mennyi a hővesztés 1 m2 felületen, ha a felület két oldala közötti hőmérsékletkülönbség 1C° vagy 1K. Minél kisebb ez az érték, annál jobb a hőszigetelő képesség. Erről ebből a korábbi cikkünkből tudhatsz meg többet: Milyen legyen a tetőablak hőszigetelése? Választ ad az U-érték 

Ne felejts el redőnyt és / vagy árnyékolót is választani tetőablakaidhoz az egészséges és kényelmes beltéri környezet érdekében! A redőny távol tartja a hideg levegőt, és csak úgy, mint a külső hővédő rolók, biztosítják, hogy megfelelő mennyiségű fény legyen a szobában. Télen-nyáron sötétítő: így használhatod ki minden évszakban az előnyeit! című bejegyzésünkben bővebben olvashatsz erről a témáról. Belső árnyékoló rolót pedig több színben is választhatsz, így teljes mértékig beillesztheted őket a megálmodott környezetbe! 

Vidd be a természetet az otthonodba! 

Mi más hozhatná közelebb a természetet, mint a növények? Amellett, hogy a zöldek ékkövei lehetnek a dekorációnak, kellemes hangulatot árasztanak, és a viszonylag olcsóbb kiegészítők közé tartoznak. El tudod képzelni, hogy egy dzsungelben ébredj? Vagy egy rendezett és funkcionális stílusú tetőtér jobban megfelel számodra? Bármelyik is áll közelebb a szívedhez, ennek megfelelően alakíthatod ki a zöld dekort. A növények segítik a stressz oldását, növelik a koncentrációképességet, ráadásul frissítik a teret, és üdítő hangulatot árasztana a tetőtérben. Bentre mindenképp szobanövényeket válassz, így nem kell extra időt és pénzt költened a gondozásukra! Nem utolsó sorban pedig ők is boldogabbak lesznek. Ebben a korábbi bejegyzésünkben összegyűjtöttünk néhány javaslatot, hogy milyen növényeket célszerű választanod odafentre: Dzsungel a tetőtérben: így válassz szobanövényt!  

Bútorozz szellősen! 

Bútorozd be tetőteredet a stílusodnak megfelelő módon! Ügyelj arra, hogy olyan bútorokat, dekorációt, színeket és anyagokat válassz, amelyek egymáshoz passzolnak!  Vedd figyelembe, hogy mennyi bútorra van szükséged, így elkerülheted, hogy telezsúfold a tetőteret. Ne feledkezz meg a szőnyegről sem: feldobhatod vele a szobát úgy, hogy még a hideg padlófelületet is csökkented. 

 

Teremts kellemes környezet a tetőtérben és élvezd a harmóniát! 

 


Ezt a bejegyzést 2022. október 19-én tettük közzé. 

 

Fotók:  borítókép: Roman Mlejnek, 2. belső kép: Sandro Lendler