Tippek, tanácsok értéknövelő beruházásra

Több helyre van szükséged, de nem tudsz nagyobb házba költözni? Vagy esetleg szeretnél magasabb árat kérni az ingatlanodért? Számtalan lehetőséged van arra, hogy otthonodat kellemesebbé, értékesebbé tedd. Ilyen tanácsokból készítettünk most egy összeállítást. 

 

Vannak olyan tényezők, amelyeken nem tudsz változtatni, így például a házad földrajzi elhelyezkedésén és tájolásán. Ugyanakkor felújítással jelentősen javíthatod az épület állapotát, korszerűsítheted és modernizálhatod az otthonodat. Ezek mind értéknövelő beruházások. Mutatunk néhány olyan lehetőséget, amelyek valóban látványos változást hozhatnak viszonylag gyorsan és megfizethető áron. 

 

Színek, bútorok tudatos kiválasztása 

Egy tisztasági festés nem csak abban segít, hogy felfrissítsd a falak színét, hanem használhatod arra is, hogy kihangsúlyozd a tér előnyeit. Ezáltal tisztább környezetet teremthetsz, és növelheted az ingatlan értékét is. Az javasoljuk, hogy inkább a fehér valamely árnyalatát válaszd, mert egyrészt időtálló, másrészt optikailag világosítja és tágítja a teret. Tetőtérben a ferde falsíkot el is lehet rejteni a világos színnel. 

Ha a tér tágítása a cél, érdemes alacsony bútorokat elhelyezni (például magas ruhásszekrény helyett komód). Ez szintén előnyös lehet a tetőtérben is, ahol az alacsony bútorokkal ellensúlyozhatjuk és kihasználhatjuk a térdfalat.  Ha a szoba hosszirányának megfelelően rendezzük a bútort, nyújtjuk a helyiséget. 

 

Terjeszkedés felfelé 

ID10156478_XXL-1140 

Ha nagyobb alapterületre van szükséged, a ház bővítésének lehetőségét kell mérlegelni. Már csak az a következő kérdés, hogy melyik irányba terjeszkedj – széltében vagy felfelé. Míg előbbi esetén a telek beépített alapterülete is megváltozik, utóbbinál nem veszel el a kert méretéből. Persze kérdés az is, hogy egyáltalán a ház alkalmas-e a tetőtér beépítésére. Amennyiben igen, úgy ezzel is jelentősen megnövelheted az otthonod alapterületét (és így értékét is), ráadásul a költözés terhei alól is mentesülsz.  

A tetőtér beépítésének két lehetősége is van: vagy önálló lakást alakítunk ki a tetőtérben, vagy a szintek összenyitásával bővítjük az alsó szint területét. Mindkettőnek megvannak az előnyei.  

Érdemes ellenőrizni a ház hőszigetelését hőkamerás vizsgálattal. Ezen információk ismeretében elkerülhető a későbbi penészedés és páralecsapódás, valamint meghatározható a várható hőveszteség helye és mértéke. 

 

Ablak a világra 

Ha régi tetőablakaidat új VELUX tetőablakra cseréled, vagy az újonnan beépített tetőtérbe tetőablakokat is tervezel, tágasabb hatást érhetsz el, több természetes fényt és friss levegőt engedsz be. Ráadásul a korszerű technológiával tervezett új tetőablakokkal a hővesztést is csökkentheted, tehát javíthatod az energiahatékonyságot. Így nemcsak az otthonod értékét növelheted, hanem az életminőséget is javíthatod. A jobb szigetelés pedig kisebb rezsit eredményez, ami - különösen napjainkban - többet ér az ingatlanpiacon. Gondoltad volna, hogy a modern technológiával készült tetőtéri ablakok beépítése 2-3 kategóriát is javíthat az energiahatékonyságon?1 

ID10162243_XXL-1140 

Ha a nyílászárók cseréje valamiért most nem kivitelezhető számodra, akkor a régi ablakaidat külső redőnnyel is felöltöztetheted. A VELUX redőnyök használatával szabályozhatod a nappali fényt, és akár 25 százalékos plusz szigetelést jelentenek egész évben2. 

 

Térkövezés 

ID10099625_142690-01_Outside_Standart_MT_03-1140

Ha értéknövelő befektetésben gondolkodsz, érdemes a ház környezetét is nagyító alá venni. Az egyik kézenfekvő lépés a térkövezés, hiszen ez esztétikailag is jelentősen befolyásolja az összképet - például kocsibeálló, járda. A kövezett felületeken nem kell füvet nyírni, és többé nem kell aggódni az esővíz miatti elvizesedéstől és sárképződéstől sem. A burkolt területeken könnyedén közlekedhetnek a nagyobb járművek is nagy esőzések után. 

 

Hőszigetelés 

Professzionálisan kivitelezett homlokzati hőszigeteléssel lehet elérni a legmagasabb belső komfortot egész évben, ráadásul ehhez sokkal kevesebb energia felhasználása szükséges. Ez nem azt jelenti, hogy nem kell fűteni télen, de sokkal kevesebbet is elég, mint a szigetelés előtt. Így a rezsiköltség csökkenésével hosszú távon megtérül a hőszigetelésbe fektetett összeg. 

 

Fogadd meg tanácsainkat, teremts értéket a minőségi javulást szolgáló felújításokkal! 

 

Tervezel idén valamilyen hasonló felújítást? Írd meg hozzászólásban!

 

Források:

1.: VELUX.hu: Tetőtér ötletek 

2.: VELUX.co.uk: Blackout Energy Pleated Blind 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: 

Mivel növelhetem leginkább az ingatlan értékét?  

8 érv, ami a tetőtér-beépítés mellett szól  

Milyen extra hőszigetelő kiegészítők léteznek tetőablakhoz? 

 


Ezt a bejegyzést 2023. január 10-én tettük közzé.