A tető tavaszi karbantartása

Hóval már talán nem lesz dolgunk, és a hőmérő higanyszála is felfelé kúszik lassan. Itt az ideje körülnézni, milyen karbantartási feladataink vannak az évszakváltással. Kezdjük a tetővel! 

Érdemes közelebbről is szemügyre venni a tetőt, átvizsgálni a tetőfedő állapotát, az ereszeket. Mohával, algával, falevelekkel is találkozhatunk, de a napjainkban tomboló erős szél hatására akár szemét is kerülhet a tetőre, például zacskó vagy egyéb oda nem illő kacat. Az "Így előzd meg a tető amortizálódását!" című bejegyzésünkben erről írtunk bővebben, olvasd el! 

Ha megtisztítod a tetőt, az már önmagában is szuper, de ahhoz is hozzásegít, hogy valóban lásd a tetőfedő állapotát, és az esetlegesen javítandó sérüléseit. 

 

Ha már a magasban jársz, érdemes azonban a tetőablakaidat is górcső alá venni! Mutatjuk, mit ellenőrizz: 

  • Fa ablakkeret esetén a keret csiszolásra, lakkozásra, festésre szorulhat. Ennek nemcsak esztétikai okai vannak, de így teheted a fát ellenállóbbá a környezeti hatásokkal szemben és így őrizheted meg jó állapotát! 
  • Vasalatok: A VELUX tetőablakok vasalatait, a forgópántot és a külső csavarokat célszerű évi egy alkalommal VELUX kenőzsírral vagy a kereskedelmi fogalomban kapható kenőzsírral kezelni. 
  • Burkolókeret: évenként egy alkalommal célszerű a leveleket, port, homokot és egyéb törmelékeket eltávolítani a burkolókeretből. Ha ezt megteszed, az esővíz szabadon le tud folyni, nem áll meg, nem gyűlik össze és fagy be esetleg, kárt okozva ezzel. Kefe vagy kézi seprű segítségével könnyedén kitakaríthatod! 
  • +1 A tetőablak gumitömítését is ajánlatos ellenőrizni! Ezek élettartama általában 10 év körül van, utána cserére érett. 

A tetőablakok karbantartásával kapcsolatban itt és itt írtunk bővebben. Ne hagyd ki ezeket sem! 

Ha már a tetőablakaidat ellenőrizgeted, valószínűleg egy ablakpucolásra is érdemes benevezni mostanában! Haladj kívülről befelé. Először a tetőn lévő elemeket tisztítsd meg – redőny, árnyékoló. Ezt követően jöhetnek az ablakkeretek és a külső üvegfelület. Majd a belső felületek és a belül lévő üveg. 

 

Még több ablakpucolási tippet itt találsz! 

 

Ha mindezek még nem adnának elég feladatot, olvasd el ezt az írásunkat is: Tavaszi házfelújítás és korszerűsítés: ezeket érdemes ilyenkor elvégezni 

 


Ezt a bejegyzést 2022. március 16-án tettük közzé.