Tavaszi házfelújítás és korszerűsítés: ezeket érdemes ilyenkor elvégezni

Az időjárás enyhülése és a napsütéses napok nemcsak hangulatunkat, de tettvágyunkat is fokozzák. Mielőtt beütne a tavaszi fáradtság, ütemezd be a ház körüli teendőket, korszerűsítési projekteket, nehogy a nagy halogatás miatt megcsússz a munkálatokkal! Cikkünkben összegyűjtöttük neked, hogy milyen irányú korszerűsítéseket, felújításokat tanácsos tavasszal elvégezni. 

A tavaszi felújítás során az esztétikum helyett az alapvető, praktikum szempontjából fontos munkálatokat kell a sor elejére helyezni. Csak gondold végig logikusan: ha a tetőcsere vagy –felújtás már régóta érik, felesleges a falak festésével kezdeni. Gondolj a szeszélyes tavaszi hónapok nagy esőzéseire, és spórolj meg magadnak egy kis idegességet a felázott padló és elázott falak gondolatától, amit a tető rossz állapota vagy nyílászárók szigetelési problémái okoznak 

Tető 

A tető felújítása, korszerűsítése, karbantartása a tavasz egyik nagy feladata, kezdd ezzel a munkálatokat! Akár a tetőtér beépítésén gondolkodtok, akár már korábban bekuckósítottátok, otthonotok már a következő fűtési időszakban meghálálja a tetőkorszerűsítésre szánt időt és pénzt. Ha nem egyértelmű a probléma, akkor kezdj egy nagy tetőtisztítással. Az évek során, az időjárási viszontagságokból adódóan rengeteg szennyeződés éri a tetőt, ami ráadásul a meghibásodásokat, amortizációs jeleket is maga alá temeti, elfedi. A tisztítás során ezekre a hibákra is fény derülhet. A tetőamortizáció megelőzésével kapcsolatban ebben a cikkünkben írtunk.  

Nyílászárócsere 

Az elavult ablakok és ajtók energiafelhasználás szempontjából ellened dolgoznak. Ha nem szeretnéd az utcát fűteni vagy a tomboló szélvihart beengedni, mindenképp tervezd be a nyílászárók cseréjét. Tetőtéri lakásokban a tetőablakcserét is ütemezheted tavaszra! Így mire beköszönt a nyári kánikula, már jól szigetelő tetőablakok alatt hűsölhetsz a szépülő otthonodban. Ráadásul tetőablak cseréjére az otthonfelújítási támogatás keretében is pályázhatsz. Ha bizonytalan vagy, hogy nálatok érik-e tetőablakcsere, olvasd el ezzel kapcsolatban írt cikksorozatunkat 

Tetőtér beépítése 

Többgenerációs otthonok tetőterének beépítésére már igényelhető a CSOK. Ha még nem tetted meg, de idei célotok a tetőtér felújítása, beépítése, akkor most jött el az idő a szakemberek felkeresésére, projekt megtervezésére, engedélyek beszerzésére. Ha ezzel a résszel már elkészültetek, akkor indulhat a tetőtér statikai megerősítése, tető és nyílászárók korszerűsítése.  

Kertrendezés 

Ahány ház, annyi felújítási munkafázis és projektállapotMégis a tavaszi időszakban kell megágyaznod a kertnek. A térburkolatok lerakása vagy cseréje, növények ültetése, kert elrendezésének megtervezése is tavaszi feladat.  

Milyen további feladatok várnak rád nyáron és ősszel? Olvasd el cikkünket, amiben leírtuk, hogy ütemezd be a korszerűsítést az év során!  

Te milyen korszerűsítési munkálatokba vágsz bele tavasszal? 

 


Ezt a bejegyzést 2021. március 13-án tettük közzé.