Milyen jelek utalnak arra, hogy eljött a tetőablak csere ideje?

Bár a tetőablakokat több évtizedre tervezik, egy idő után bizony eljön a csere ideje. Ebben a bejegyzésben megnézzük, melyek az árulkodó jelek. Mutatjuk, mire ügyelj! 

 

Valamennyi jel együtt is jelentkezhet, de külön-külön is árulkodóak lehetnek. Lássuk a legészrevehetőbb jeleket! 

 

  • Energiapazarlásról árulkodó rezsi: A nyílászáró már nem biztosítja a megfelelő szigetelést, gyakorlatilag az utcát fűtöd. Válassz alacsonyabb Uw értékű tetőablakot és csökkentsd akár a felére a hőveszteséget! 

 

  • Betóduló hideg légáramlat, szélsőséges esetben süvítő szél, valamint túl hangos az utca zsivaja és a beszűrődő zajok, továbbá fokozott porképződés: Valószínűleg az ablakszárny gumitömítése megadta magát. Ha már nem tökéletesen illeszkedik, az ablak nem tud szorosan záródni a tokhoz. Ha folyamatosan húz be a hideg és hangos a külvilág, az zavarhat a mindennapokban, legyen szó aktív nappali időtöltésről vagy az éjszakai pihenésről. 

 

  • Elöregedett fa keret, gombásodás, vizesedés: Ha a tetőszerkezet hibás és/vagy hosszú évtizedek alatt folyamatos páralecsapódásnak van kitéve az ablak, az sajnos kikezdi a fát. Ilyenkor természetesen a kiváltó okot alaposan ki kell vizsgálni, az ablakcsere ugyanis csak a bár szükséges, de tüneti kezelést jelentené. Ugye, ecsetelnünk sem kell, hogy a gombák milyen káros hatással lehetnek az egészségetekre?! 

 

  • Opálos, homályos üveg: Az üvegtáblák között gáztöltés van, ami az idő előrehaladtával elszivároghat. Ennek eredményeként amellett, hogy csökken a szigetelőképessége, bejut a szerkezetbe a nedves levegő. A pára további problémákat is okozhat a szerkezetben, de sajnos a kilátást is akadályozza. 

 

  • Nem jól vagy egyáltalán nem záródó ablak: Az idő vasfoga sajnos nem kíméli a tetőablakokat, az idő előrehaladtával elvetemedhetnek. Ilyenkor deformitás is keletkezhet, ami szélsőséges esetben az ablak nyitását/zárását is akadályozhatja, ellehetetleníti.  

 

  • És persze ha tudod, hogy több mint 20 éve került beépítésre a tetőablak – sajnos ilyenkor hiába tűnik úgy, hogy jó az állapota, minél idősebb a tetőablak, annál gyengébb hőszigetelő képességű az újakkal szemben. Évtizedek alatt ugyanis olyan mértékben változik a gyártási technológia, ami megváltoztatja, javítja a tetőablak tulajdonságait is. Cserével akár kétszeresére is javulhat a hőszigetelés, amitől nő a komfortérzet és optimalizálódhat a fűtésszámla. 

 

Te hány jelet tapasztalsz ezek közül?

 

Bővebben írtunk a témáról 4 részes cikksorozatunkban, olvasd el ezeket a tartalmainkat is! 

 

További kapcsolódó írásaink: 


 


Ezt a bejegyzés 2023. november 23-án tettük közzé.