Építkezés az energiahatékonyság jegyében

Ha házépítésbe vágod a fejszéd, sok gondolkodás, tervezés vár rád. De persze nem elég az alaprajzot kifundálni, hiszen az otthonod energiahatékonyságának függvénye a komfortérzeten túl a havi rezsi is. Nézzük meg, mire figyeljek tervezéskor, ha az energiahatékonyság az egyik legfontosabb cél?

Ahogy korábbi blogbejegyzéseimben is, most is foglalkozzunk kicsit az energiahatékonyság kérdésével. Tegyük ezt azért, mert – különösen a napokban tapasztalt erős hideg széllel érkező télies időben – sem műszaki, sem gazdasági értelemben nem lehet erről eleget beszélni. A zsebedre megy. Sőt, ennél sokkal többről van szó! 

Mondhatnánk, hogy egyszerű dolgod van, hiszen, ha házat szeretnél építeni, ehhez tervet készíttetsz, akkor a Tervezők kötelessége energetikai értelemben is gondosan és gazdaságosan megtervezni a házad. Ezt részben a szigorú energetikai rendeletek, követelmények, részben a minőségi tervezés is megköveteli. Nagyjából ez azt jelenti, hogy a házad minden szerkezete, minden része és összességében annak egésze is meg kell feleljen a szigorú előírásoknak. Ezen előírások (TNM rendelet) azt célozzák meg, hogy sem energiaveszteség, sem energiatöbblet tekintetében nem lehet rossz a házad. Tehát egyszerre kell az energiaveszteség csökkentésére és a túlzott felmelegedés által generált feleslegesen nagy hűtési energiahasználat elkerülésére gondolni. A 2023. november 1-től érvényes TNM rendelet – szerintem – legfontosabb hozadéka, hogy előtérbe helyezi a kibocsátás minimalizálását. Nem azt írja elő, hogy mit vigyél be a házba (energia), azt hogyan használd (berendezések), hanem megszabja, hogy mennyire terhelje a házad a környezetet. Ebből pedig automatikusan következik az energiahordozók értelmes használata, a védekezés mértéke és a környezetvédelem. Mindez örömteli, hiszen nem egyetlen objektumról, hanem egy tágabb összefüggésben kezelt épületről van szó, aminek a környezetre való hatásának vizsgálata kötelezővé vált. 

A mindenkori rendelet hivatott megfogalmazni azokat a számszerűsített célokat, melyek mikró- és makrogazdasági léptékben értelmesen szabályozottá teszik az energiafelhasználás egyik legnagyobb szegmensét lefedő ágazatot. Az építést, az azzal kapcsolatos tevékenységeket. Értelemszerű, hogy ezt a legegyszerűbben az épületek tervezésének szigorú szabályozásával igyekszik elérni. 

Akár hátra is dőlhetnél, hiszen az utat számodra mások előkészítették, kijárták, hogy az otthonod ebből a szempontból tényleg nagyon jó legyen. Talán Te is érzed, hogy ez azért nem annyira egyszerű. 

Egyrészt a Te házad nem pont olyan, mint másé. Másrészt a követelmények teljesítése sok pénzbe kerül. Valamint a ház építése mellett a használattól, azaz Tőled függ, hogy mi hogyan működik. 

A magas telekárak, a beépített alapterület és térfogat gazdaságos aránya előtérbe helyezi a tetőtérbeépítés lehetőségét. A tető, mint termikus burok, és az abba illeszkedő, nagyon jó hőszigetelő képességű és rugalmasan, hatékonyan árnyékoló, nyitható, szellőző tetősík ablakok mind megfelelő részei az energiahatékony háznak. 

A korábban taglalt defenzív és nyereségelvű tervezési stratégiák mentén tervezett házad, amennyiben Te, mint használó megfelelően következetes, mértéktartó vagy, biztos, hogy rövid- és hosszútávon energiahatékony lesz. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu         

 


Ezt a bejegyzést 2023. november 16-án tettük közzé. 

 

Kapcsolódó bejegyzések: 

Energetikai felújítás - Felújítás az energiahatékonyság jegyében 

Hogyan lehet javítani a ház energiahatékonysági szintjét? 

Tetőablakokkal az energiahatékonyságért 

Hogyan javítsd otthonod energiahatékonyságát és csökkentsd a rezsit? 

Kádár-kocka: Milyen energiahatékonysági beruházás szükséges? 1. rész