Energetikai felújítás - Felújítás az energiahatékonyság jegyében

Mindenkit érintő kérdés. Égető, mint a nyári túlmelegedés, vagy a zsebed érintő, felesleges kiadások. De hogyan fogj hozzá? Mit tegyél, ha nem akarod fűteni az utcát, ha fázol, vagy éppen nem bírod tovább a penész elleni küzdelmet? Ha nem attól lesz meleged, mert befűtesz, hanem mert kézhez kaptad a fűtésszámlát?

Korábban megírtuk, mit jelent egy ház diagnosztikája, kik vesznek részt ebben a vizsgálati munkában. Tudd meg, milyen állapotban van az épület. Kérj szakemberektől segítséget! 

Három olyan része van egy épületnek, amit egy energetikai felújításkor feltétlenül figyelembe kell venned: a tömör szerkezetek, a nyílászárók, valamint a fűtésrendszer. 

Minden védelmi zóna akkor ér valamit, ha zárt. Nem elég felületenként, falanként lépegetni a felújítással. A külső és belső teret lehatároló teljes felületről, szerkezetrendszerről kell gondoskodnod. A házad falait, lábazatát, zárófödémét, tetőszerkezetét, tehát az épületburkot meg kell vizsgálni és lehetőség szerint utólag hőszigetelni kell. 

A hőszigetelés mértékével kapcsolatban rendre feltesszük az egyetemen a hallgatóknak a kérdést: milyen vastag hőszigetelést kell tervezni, alkalmazni? A helyes válasz: attól függ! Igen, ez függ a réteges szerkezet rétegvastagságaitól, anyagminőségétől, kitettségétől és nem utolsó sorban az elvárt vagy előírt igényektől, kötelezettségektől. A rendeletekben a kötelező minimumot írják elő, annál jobbat mindig építhetsz. Fontos, hogy az utólagos hőszigetelést teljes egészében kell értelmezned, méretezned, ne hagyj ki sose elemeket, felületeket. Ha így tennél, a már sokszor elemzett úgynevezett relatív hőhidat hoznád létre, ami a szerkezetet, egészséget is károsító belső és felületi nedvesedéshez, penészesedéshez vezethet. 

A házadat az a burok védi az időjárás viszontagságaitól, amit egyszerűen külső falaknak, tetőnek nevezünk. Ezek részei az ajtók, ablakok, tetőablakok. A régi nyílászárók felújítása vagy cseréje komoly feladat. Rendelkezésedre állnak nagyszerű teljesítményű nyílászárók, amikben manapság leginkább háromrétegű hőszigetelő üvegezés van. Beépítésük, a már hőszigetelt csatlakozó tömör szerkezetekbe építésükre nagyon figyelj. A nyílászáró a hőszigetelő védelmi burok része. Például a tetősík ablakok meleg peremének csatlakoznia kell a tetőben lévő hőszigeteléssel. 

A megfelelő párazárás ugyanolyan fontos az energetikai felújításnál, mint a hőszigetelés. A páratechnikailag kifelé nyitott szerkezetek a belső térben a használat során keletkező párát – a belső zárás ellenére – magukon áteresztik. A kifelé távozni tudó pára egy megfelelően működő szerkezetben nem csapódik le, azaz nem lesz szerkezeten belüli vizesedés. 

A gépészet frissítése az ilyen jellegű felújítások elengedhetetlen része. A jó hatásfokkal működő, a használatot rugalmasan lekövető fűtés- és hűtésrendszerek nem csak a pénztárcád kímélik a havi fogyasztást illetően, hanem a belső terek komfortját is növelik. A nyári túlmelegedés az energetikai egyensúly megteremtése szempontjából igen fontos. Jó, ha tudod, hogy a hűtés több energiát igényel, mint a fűtés, tehát amikor nyáron sokat használod a klímaberendezést nagyon sok villamosenergiát használsz. Helyette megfelelően tervezett és épített szerkezetekkel és árnyékolással védekezhetsz a meleg ellen. A tetőablakok automatizálható árnyékolói, sötétítő rolói rugalmasan követik a külső változásokat. 

Az említett felületek, szerkezetek, rendszerek egyidejű felújítása sokak számára csak álom, túl nagy beruházás. Ezek ütemezhetők, de arra figyelj, hogy egy-egy elem felújítása úgy történjen, hogy a következő lépést ne akadályozd! 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu          

 

Kapcsolódó bejegyzések a blogon: 


Ezt a bejegyzést 2023. október 12-én tettük közzé.