Ezek a tényezők befolyásolják az otthonunkba jutó napfény mennyiségét

Ahány ország, annyiféle építési megoldás. Te is biztosan csodájára jársz a skandináv országok óriási ablakfelületeinek vagy a mediterrán országok gyönyörű színekben pompázó zsalugátereinek. A közös bennük ugyanaz. Tarts velünk és mondjuk a részleteket!

Az esztétika az éghajlatnak és telek adottságainak van alárendelve, hiszen közös a cél, mégpedig az, hogy kellő mértékben legyen világos a ház, hogy élhetőbb, otthonosabb és egészségesebb legyen az ottlakók számára. Ha túl napfényes a klíma, gondoskodni kell a sötétítésről, hiszen a tűző, direkt napfény zavaró lehet. Ha sok a szórt fény és ritka a tiszta égbolt, akkor minél több és nagyobb ablakfelülettel tehetünk a fényesebb otthonért.  

Ahogy a fenti sorok már rávilágítottak: az uralkodó éghajlati viszonyok alapjaiban határozzák meg egy építési telek esetén az élhető otthonhoz szükséges napfénymennyiség biztosításának feltételeit. Az ablakok, tetőablakok elhelyezését a napfény mennyisége, a vizuális komfort, a megfelelő hőérzet és az energiafogyasztás is befolyásolja.  

Minél több a telek napsütéses óráinak a száma, annál nagyobb fénysűrűséggel számolhatunk. Minél többet süt a Nap, minél jellemzőbb a terület felett a tiszta égbolt, annál dinamikusabb, erőteljesebb fényforrásként funkciónál a napsütés. Ilyen esetekben érdemes a tetőablakokat, ablakokat úgy elhelyezni, hogy akkor és ott süssön be a Nap, amikor arra szükségünk van. Ha otthonról dolgozunk, zavaró lehet a direkt fény, így vagy a dolgozó rész kialakításánál vegyük figyelembe a munkaidőbe beérkező direkt napfény irányát és mozgását, vagy az ablakok tájolásánál. Ha a telek elhelyezkedése és/vagy klíma miatt nem jellemző a sok napfény, akkor megint más szempontok alapján kell az ablakokat és lakberendezést eltervezni. 

A klíma mellett a szélességi kör, ahol tartózkodik a ház, a telek paraméterei, kilátásai, szomszéd építmények közelsége, elhelyezkedése, kilátás, az épület építésének stílusa, tetőablakok száma és elhelyezkedése, fénycsatornák és még sok minden más is befolyásolja azt, hogy mennyi napfény jut be otthonunkba és azok milyen hatékonysággal hasznosíthatók. 

Olvasgatnál még a témában? Következő cikkeinket ajánljuk: 


Ezt a bejegyzést 2021. december 1-jén publikáltuk.