Gyakran ismételt kérdések az otthonfelújítási támogatásról – 2. rész

Cikkünk első részében már bemutattunk néhány gyakran feltett kérdést a biztosítotti jogviszonyra vonatkozóan. A folytatásban a jogosultsági feltételekkel kapcsolatban felmerülő kérésekre mutatjuk meg a Magyar Államkincstár válaszait. Tarts velünk most is!

2021 januárjától a legalább egy gyermeket nevelő családok (együtt élő házastársak, élettársak) egyszeri, vissza nem térítendő otthonfelújítási támogatást igényelhetnek magyarországi otthonuk korszerűsítésére. 

  • Csak házasok igényelhetik a támogatást? Nem, hiszen a gyermeket nevelő vagy váró (12. hetet betöltött magzat) egyedülálló szülők és házastársak vagy élettársak egyaránt igényelhetik. 
  • Mit jelent az együttes igénylés? Az azonos lakóhellyel rendelkező házastársak vagy élettársak csak közösen, együttes igénylőként igényelhetik a támogatást. 
  • Élettársi kapcsolatról kell-e igazolást benyújtani? Nem szükséges okirattal igazolni az élettársi kapcsolatot. Amennyiben állandó lakcímük azonos, az élettársak együttesen igényelhetik a támogatást. 

A támogatás igényléséhez a felújítási kiadások anyag és munkadíj számláit gyűjteni kell. Ahhoz, hogy például az ablakcsere munkadíj is elszámolható legyen, a felújítási munkálatok elvégzésére szerződni kell a kivitelezővel, és az általa írt számlákat is el kell tenni. Ezek együttesét szükséges benyújtani a Magyar Államkincstárhoz (MÁK), ezt követően lehet visszaigényelni a támogatást. 

  • Kell-e előzetesen regisztrálni a támogatás igényléséhez? Nem szükséges regisztrálni. A támogatás elektronikusan kitöltött kérelem benyújtásával ide kattintva igényelhető. Másik lehetséges mód: a támogatás a Magyar Államkincstár honlapján elérhető kérelemnek a papír alapú kitöltésével és bármely kormányablakban személyesen történő leadásával vagy postára adásával is igényelhető. Ebben az esetben a Magyar Államkincstár, 1938 Budapest címére kell feladni. 

A támogatás a lakáson végzett építési tevékenységek befejezését és a számlák kifizetését követően 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.  

  • Hogyan kell érteni a kérelem benyújtására nyitva álló 60 napos határidőt? A támogatás iránti kérelmet a felújítási munkálat(ok) befejezését követően, a számlák kifizetését követő 60 napon belül, de legkésőbb 2022. december 31-ig lehet benyújtani. Több számla esetében a 60 napos igénylési határidő számításánál a legutolsó kifizetési időpontot kell alapul venni, nincs megkötés arra vonatkozóan, hogy két számla kiállítása között mennyi idő telhet el. 

Az otthonfelújítási támogatás abban az esetben igényelhető, ha az igénylő(k), valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett valamennyi kiskorú gyermeke a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezik. 

  • A lakásban, amelyben élünk nem vagyunk bejelentkezve, de ha átjelentkezünk, akkor mikor kezdhetjük a felújítást? A támogatási kérelem benyújtásának időpontjában fenn kell állnia az 1 éves lakóhely feltételének, tehát a benyújtást megelőző egy éven túli bejelentési időnek. Ez tehát nem zárja ki, hogy a munkálatokat még az 1 év letelte előtt elkezdjék. 
  • Ha most még nem rendelkezik egy éve állandó lakcímmel a felújítandó ingatlanban, el lehet-e kezdeni gyűjteni a számlákat? Igen, az egyéves lakóhelyre vonatkozó feltételnek a támogatási kérelem benyújtásának időpontjában kell teljesülnie. 
  • Életvitelszerűen élek a sok éve saját tulajdonú lakásomban, ám eddig nem volt fontos, hogy gyermekemmel ide be legyünk jelentkezve, viszont a tartózkodási helyünk ez. Ezt közüzemi számlákkal is tudom igazolni. Így elegendő? Nem. A támogatás feltétele, hogy legalább 1 éve a felújítással érintett ingatlan legyen a lakcímkártya szerinti lakóhely. 

Hová lehet fordulni az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos kérdésekkel? 

Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos kérdéseket a Magyar Államkincstár az alábbi elérhetőségeken várja: 

E-mail-ben: otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu 

Telefonon (hétfőtől csütörtökig 8:00-17:00 óráig, pénteken 8:00-14:00 óráig hívható): 

06 1 452 2910 

06 30 344 0045 

06 70 460 9005 

06 20 881-9535 

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/gyik  

 

Olvasd el kapcsolódó bejegyzéseinket: 


 Ezt a bejegyzést 2021. június 6-án publikáltuk.