Gyakran ismételt kérdések az otthonfelújítási támogatásról – 3. rész

Ebben a cikksorozatban a Magyar Államkincstár oldalán található, az otthonfelújítási támogatáshoz kapcsolódó Gyakran Ismételt Kérdésekből szemezgetünk. Lehet, hogy ezek benned is megfogalmazódtak, ezért érdemes elolvasnod, hátha rátalálsz a szükséges információra!

 

Szakemberre, kivitelre vonatkozó kérdés:  

Ha van a családon belül szakember, mester, ő elvégezheti a felújítási munkálatot, ha otthonfelújítási támogatást szeretne valaki igénybe venni? 

„A rendelet 7. § 4) bekezdése alapján a felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa, vagy gazdálkodó szervezet esetében az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Együttes igénylés esetén e bekezdés rendelkezéseit mindkét igénylőnek teljesíteni kell. A felújításhoz szükséges anyagokról kiállított számla esetében a rendelet nem tartalmaz szabályozást.” Olvasható a Magyar Államkincstár válasza az oldalukon. Ennek értelmében tehát attól függ, hogy mennyire közeli családtagról van szó. Ilyen esetben célszerű neked is kapcsolatba lépned a Magyar Államkincstárral, és konkrétan megnevezni a családi viszonyt, hogy meg tudják mondani, rendben lesz-e. 

 

Számlával kapcsolatos megkeresések: 

Az otthonfelújítási támogatást igénylőnek minden esetben kell a kivitelezőtől is számlát beadnia vagy lehet csak anyagárra is visszaigényelni a támogatást?  

Ahogy a Jön az otthonfelújítási támogatás: Költségeid felét visszatérítik! című bejegyzésünkben jeleztük, a támogatás maximálisan visszatéríthető összege 3 millió forint, ami egy 6 millió forintos felújítás fele. Az összeg 50-50%-os arányban anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítható, tehát másfél-másfél millió forintot anyagköltségre és munkadíjra is elszámolhatunk. A Magyar Államkincstár válaszában még a következők szerepelnek:  

„A Rendelet 7. § (3) bekezdése szerint a támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet, a benyújtott kérelemhez csatolt számlák között feltétlenül kell lennie minimum 25-25% vállalkozási díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának. Az 50-50%-os anyagköltség-vállalkozói díj arány nem számlánként vagy munkánként, hanem összességében értendő, azaz benyújthat egy adott munkára csak munkadíj számlát, egy másik munkára pedig csak anyagköltség számlát. A vállalkozói díj és az anyagköltség összegét összességében fogjuk vizsgálni, nem szükséges egy adott felújítási munkának feltétlen vállalkozói díj és anyagköltség számlával is rendelkeznie. A felújítási munkák, vagy a vállalkozók számát nem korlátozza a Rendelet. A benyújtott kérelemben csatolt számlák között azonban feltétlenül lennie kell vállalkozói díjat és anyagköltséget tartalmazó számlának is. Kizárólag vállalkozói díj, vagy kizárólag anyagköltség támogatására nem nyújtható be kérelem.” 

Festés, glettelés esetén elegendő a szerződés mellékletében ezt a két szót feltüntetni vagy szobánkénti lebontásában kell szerepelnie? Vagy inkább a munka befejeztével kiállított számlán kell részletezni? 

A rövid válasz az, hogy kellő részletességgel kell rögzíteni a szerződésben és a számlán is az elvégzendő és elvégzett feladatokat. Ezeknek beazonosíthatónak, ellenőrizhetőnek kell lenni. Nézzük meg a Magyar Államkincstár részletes válaszát: 

„A számláknak a magyar jogszabályok által előírt feltételeknek kell megfelelniük formai szempontból, tartalmilag pedig a Rendelet szerinti munkálatokra kell vonatkozniuk. A számlán külön tételként kell megjelennie az anyagköltségnek és munkadíjnak, egy tételként összevontan nem szerepelhet. A vállalkozói szerződésben már részletezett felújítási munkálatokat a számlán nem fontos részletesen feltüntetni. A vállalkozási szerződésben, vagy annak mellékletében mind az anyag, mind a munkadíj olyan részletes legyen („szerződött konkrét felújítási munka"), mely a megvalósított felújítás pontos tartalmának megismerését, annak ellenőrizhetőségét lehetővé teszi.  A felhasznált anyagokat részletezni kell, mely megtehető a számlán, vagy elfogadható a számla mellé csatolt – megrendelés alapjául szolgáló, vállalkozó által készített – költségvetés, számlarészletező, vállalkozói árajánlat. A felhasznált anyagok tekintetében is úgy kell a számlát/számlarészletezőt/árajánlatot kérni, hogy abból - egy esetleges utólagos ellenőrzés során is - azonosítható legyen, mely helyiségekben kerültek azok beépítésre.” 

 

Hová lehet fordulni az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos kérdésekkel?  

Hová lehet fordulni az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos kérdésekkel? 

Az otthonfelújítási támogatással kapcsolatos kérdéseket a Magyar Államkincstár az alábbi elérhetőségeken várja: 

E-mail-ben: otthonfelujitas@allamkincstar.gov.hu 

Telefonon (hétfőtől csütörtökig 8:00-17:00 óráig, pénteken 8:00-14:00 óráig hívható): 

06 1 452 2910 

06 30 344 0045 

06 70 460 9005 

06 20 881-9535 

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/gyik  

 

Olvasd el kapcsolódó bejegyzéseinket:  



Ezt a bejegyzést 2021. augusztus 20-án tettük közzé.