Retró: a lázadóan fiatalos

A lakberendezési stílusokat bemutató bejegyzéssorozatunkban a modern irányzatokról már olvashattál. Megismerhetted a letisztult minimalista stílust, az otthonos skandináv dizájnt, a markáns indusztriált és a vintage karakterét is. De nem csak ezek divatosak napjainkban. Reneszánszát éli a retró is, nézzük, mi jellemző rá!

Összefoglalás  

A retró a fiatalok, a vagányak és lázadók stílusa. Általánosságban elmondható, hogy a második világháború utáni és rendszerváltás előtti időszak tárgykultúráját illethetjük a retró jelzővel. Az 50-es évek Angliájában született irányzatról van szó, de a 60-as évek Amerikája adott igazán otthont neki, amikor is a hippimozgalom és a világűr felfedezésének gondolata teljesen felbolygatta a közízlést. A szokatlan formák, a váratlan keleti minták, az optikai művészet és a lávalámpák időszaka ez, mely kreatív káosz a 80-as évekre teljesedett ki igazán. 

Hívószavai  

Harsány, játékos, kényelmes, kontrasztos, színes, életvidám, hippis, pörgős, feltűnő, intenzív, vibráló, bohókás, formabontó, élettel teli, merész, gyermeki, olcsó, takarékos, elérhető, szívet melengető, esztétikus, praktikus, enyhén giccses, geometrikus, virágos, műanyag, fényes, ragyogó, humoros, sajátos, egyedi, forradalmi.  

Színvilága  

A stílus fiatalos lendületét a fekete, a fehér, a narancssárga, az okkersárga, a mustársárga, a rózsaszín, a pink, a viola, a piros, a kék különböző árnyalatai, a barna és az avokádó zöld színek szokatlan párosítása adja. A legkedveltebb árnyalatai az élénk tónusok, de semmiképpen se vigyük ezeket túlzásba. Mindig legyen egy alapszín, ami maximum 3-4 kiegészítő színt kap, és ezeknek a kiegészítő színeknek használhatjuk a különböző árnyalatait, hogy izgalmas legyen, de harmonikus maradjon a tér. Ha a 60-as és 70-es évek színei nem a mi világunk, dönthetünk a 80-as évek neon- és rágógumi színei mellett is.  

Minták  

A jellegzetes mintázatok a falakon, a szőnyegeken, a lakástextileken és a tárgyakon is megjelennek. Ezek a minták többnyire geometrikusak, szimmetrikusak, nagyméretűek, feltűnőek. A minták lehetnek csíkok, körök, élénk sávok, hullámok, kockák, háromszögek, nyolcszögek, egyéb sokszögek vagy hatalmas virágok, indák. Az egzotikus leopárd és zebraminta még ami fellelhető ebben a stílusban.  

Anyaghasználat  

A retró stílus anyagai egyszerűek, strapabíróak, olcsón előállíthatóak és könnyen kezelhetőek. Természetes anyagokat egyáltalán nem használ. A legkedveltebb alapanyaga a műanyag, ezen kívül fémet, krómot, műbőrt, rétegelt lemezt és lakkborítású berendezési tárgyakat használ ez a stílus.   

Felületek  

Jellemző a retró stílusra a szokatlan, impulzív stíluselemek használata, így gyakoriak a sima, lekerekített és a fényes, csillogóan polírozott, lakkozott, élénk színű felületek.   

Padló  

A padló többnyire halszálkamintás tölgyparketta vagy fekete-fehér kockás csempe, de még inkább elterjedtek a linóleum padlók illetve a padlószőnyegek.  

Mennyezet  

A mennyezet többnyire egyszínű fehér, így az érdekes és izgalmas tárgyak remekül tudnak érvényesülni alatta.  

Bútorzat  

A bútorok megtervezésénél a praktikusság, a mozgathatóság és az egyszerűség volt a jellemző, illetve, hogy ne hétköznapi, hanem inkább futurisztikus legyen a látványuk. Többnyire a kerekített, gömbölyű, áramvonalas formák, a lapított téglalapok, a lekerekített négyzetek, a kagylóformák voltak túlsúlyban. A rakásolhatóság fontos szempontja ennek a stílusnak. Jellemző bútorai a puffok, a babzsákok, a kagylófotelek, a krómbárszékek piros műbőr ülőfelülettel, a műbőr ülőalkalmatosságok és a hosszúkás kanapék mintás huzattal és színes párnákkal. 

Dekoráció  

Jellemzőek erre a stílusra a pop-art vagy a hírességeket és rajzfilmfigurákat ábrázoló plakátok, az absztrakt festények, az akár teljes falas poszterek, a fémtáblák, a bakelit lemezek, a régi rádiók és lemezjátszók, a kollázsok, a cserepes növények, a játékos faliórák, a grafitik, a kör alakú ülőpárnák, a lávalámpák vagy éppen a gyöngyfüggönyök is. A könyvekkel teli könyvespolc kimondottan jellemző erre a korszakra, stílusra.  

Kiegészítők  

A konyhagépek, az elektronikus berendezések szintén a stílushoz igazodó formatervet kapnak, mint például a hűtő, a tűzhely, a TV és a rádió.    

Ajtók, ablakok  

A nyílászárók ekkor még fából készültek, többnyire fehérre voltak festve, (hazánkban jellemzően sötétbarnára), a beltéri ajtókban pedig sokszor mintás katedrálüveg volt és a vizes helyiségek ajtajain pedig markáns szellőzőrács. A tetőtéri nyílászárókból áradó fény kimondottan szexivé varázsolja a színes és mozgalmas retró tereket.  

Világítás  

A retró legmenőbb kiegészítői a világítótestek. Ezek lehetnek neoncégérek, króm, rozsdamentes acél vagy műanyag lámpák, Edison-izzók, nagy reflektor-lámpák és különböző függőlámpák, melyek burája többnyire hatalmas és gömb alakú, mely néha mintás.   

Textilek  

A retróban minél több textíliát használunk, annál jobb lesz a végeredmény. A padlószőnyegek érdességét bársonnyal ellensúlyozza ez a stílus, a darabszőnyegek műanyagból szőttek, a pepitaminta pedig minden felületen megjelenhet, aminek köze van a lakástextilekhez. A tapéta minta visszaköszönhet díszpárnákon, ágyneműn vagy terítőn is, az állatbőrök pedig egyaránt kerülhetnek a falakra vagy a padlóra is. 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink:

Ha még több cikket olvasgatnál lakberendezés témában, nézz szét itt!

 

Hujber-Nagy Aletta további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen a webcímen éred el:

www.hnadesign.hu


Ezt a bejegyzést 2022. augusztus 26-án tettük közzé.