Milyen tulajdonságok alapján választhatsz tetőablakot?

A tetőablak-kínálatot nézve láthatod, hogy egymástól akár távolinak tűnő árkategóriákban lévő típusok közül választhatsz. Milyen tulajdonságok lehetnek az árak mögött és mi alapján dönthetsz? Ebben a cikkben az iménti kérdésekben nyújtunk segítséget.

 

A tetőablakok terméktulajdonságai határozzák meg a típus minőségét, az energiahatékonyságát, a biztonságát és akár a dizájnját is. Lássuk, melyek ezek a paraméterek! 

 

A keret, szerkezet anyaga 

Anyag alapján megkülönböztethetünk fa (színtelen lakkozással) és fehér, karbantartásmentes változatról fa maggal, poliuretán bevonattal. A fa ablakok jól illeszkednek minden környezetbe. Fontos tudni róluk, hogy rendszeres karbantartást igényelnek, és jobban ki vannak téve az időjárásnak. A műanyagbevonatos ablakok karbantartásmentesek, minimális „törődést” igényelnek, ellenállók az időjárás viszontagságaival szemben, nem korrodálódnak és nem nedvesednek át, így nem indulhat el bennük rothadás. Mindezek mellett pedig jó hőszigetelő képességgel rendelkeznek.  Olvasd el kapcsolódó cikkünket itt, hogy mikor, melyik az ideális választás és miért! 

 

Az üvegezés 

Az üvegezés lehet dupla vagy tripla is. Ezekkel javítani lehet a hőszigetelést és fokozható a zajcsökkentés. Amit még az üveg tulajdonságainál mérlegelni érdemes, az a biztonsági üvegezés. Ez gyakorlatilag az autók szélvédőinek köszönhetően ismerősen csenghet. A biztonsági üveg pókhálósan törik, így nem szóródnak szét a szilánkok. Ez mindenhol hasznos, de különösen a gyerekszobákban és a hálókban. Erről itt, a Milyen üvegezésű ablakot választhatok? című bejegyzésünkben írtunk. 

 

Nyitási irány és a kilincs pozíciója 

A tetőablak lehet alsó kilincs segítségével felfelé nyitható, vagy felső kilinccsel lefelé billentve nyitható. Az, hogy melyiket válaszd, leginkább azon múlik, milyen magas a térdfal. Olvasd el Tetőablak kisokos: felső kilincses, alsó kilincses – melyik legyen? című írásunkat és válassz! 

 

Háttérszellőztetés 

A beépített szellőztető megoldások biztosítják a természetes szellőzést anélkül, hogy teljesen ki kellene nyitnunk a tetőablakokat. Mit jelent a háttérszellőztetés? című bejegyzésünkben erről olvashatsz bővebben. 

 

Automatizáció és okos funkciók 

Időzítve vagy érzékelők segítségével automatikusan nyitható és zárható ablakok mellett is dönthetsz. De itt még nem ér véget az extrák sora! Okos otthon integráció: a tetőablakokat integrálhatod az okos otthon rendszerrel. Merülj el a részletekben Automatizált, ütemezett szellőztetés VELUX tetőablakkal című bejegyzésünkben. 

 

Szigetelőképesség 

Alapvető elvárás, hogy az ablak ne ázzon be, ne melegedjen túl, és legyen ellenálló az időjárással szemben. Erről itt olvashatsz bővebben: Milyen legyen a tetőablak hőszigetelése? Választ ad az U-érték 

 

Gyártói garancia és minőségi tanúsítványok 

A jó hírnevű gyártói márka, mint a VELUX, megbízhatóságot jelent, hiszen minőségi termékek értékesítésével vívta ki az elismerést.  Mivel tetőablakot több évtizedre választasz, dönts a legjobb mellett! A vásárlási döntés meghozatala előtt ellenőrizd a gyártói garanciát és a termékekhez kapcsolódó tanúsítványokat! 

A VELUX garanciáról itt találod a legalapvetőbb információkat: Hogyan működik a VELUX garancia? 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: 

 


Ezt a bejegyzést 2024. március 24-én tettük közzé.