Valóban könnyebb út a könnyűszerkezetes építkezés?

Itthon a könnyűszerkezetes házak fogadtatása meglehetősen vegyes, pedig a mostani gazdasági környezetben meggondolandó alternatíva. A téglapártiak a megúszós, olcsó, de nem tartós jelzőkkel illetik. Mi igaz ezekből és mik a tévhitek? Cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze.

A házépítés egy olyan világgazdasági korszakban, ahol az alapanyagárak árfolyama naponta többször változik, a rezsiárak pedig hatalmasat ugranak, átszínezi a korábbi preferenciákat. Téglából építkezni eddig „csak” a munkaerőhiány miatt volt hosszadalmas, ma már a késő vagy meg sem érkező alapanyagszállítmány is sokat tud tolni a kezdeti határidőn. Az időhúzás pedig mindig hordoz magában rizikót a drágulásra. A könnyűszerkezetes építkezés erre kiváltó megoldás lehet, és igen, most ez az egyszerűbb út. 

Mitől könnyűszerkezetes egy épület? 

Attól, hogy fa vagy fa és fém ötvözetéből készül a szerkezete, aminek súlya általában kevesebb mint 300 kg/m2. A könnyűszerkezetes házakat tovább bonthatjuk gyors- és készházak alkategóriára. Előbbi a helyszínen épül, az utóbbi gyárban és a helyszínen rakják össze az elemeket.  

A legfőbb tévhitek könnyűszerkezetes házakkal kapcsolatban 

  • Nem tartós. Ez a gondolat abból fakad, hogy Európában még nem elterjedt építési módszer. Ezzel szemben az északi országok, USA és Kanada is előszeretettel használják. Jó minőségű alapanyagok alkalmazásával több generációt is kiszolgál a ház. Az alapanyagválasztás a tűzállóság, és a rágcsálók elleni védelem szempontjából is lényeges. 

  • Nem lehet a tetőteret beépíteni. Ez is tévedés, ugyanis a vázszerkezet elbírja a felső szintet. A tervezés szakaszában viszont már jó, ha eldöntitek, hogy szeretnétek-e. Ahogy a téglaháznál, úgy itt is át kell gondolni a tetőablakok számát és helyét.  

Melyek a könnyűszerkezetes ház előnyei? 

  • Hónapokkal hamarabb elkészül, mint egy téglaház, így pontosabb költségbecsléssel vághatunk neki az építkezésnek, valamint a drágulásoknak is kevésbé leszünk kitéve. 
  • Több területet jelent egy négyzetméter. A falak vékonyabbak, mint a téglából készült épületek esetén, így több területet tudunk hasznosítani. 
  • Mivel az alapanyag kevésbé masszív és kötött, így sokszínűbb, különlegesebb külsőt is megálmodhatunk. A mai, modern irányzatok könnyebben megvalósíthatók. Ha klasszikus háztetőn gondolkodunk, akkor akár a nagyobb, akár a kisebb területen elhelyezett tetőablak vagy tetőablak kombináció is páratlan panorámát nyújthat az égre. A mai tetőablakok szigetelése kiváló, így télen sem okoz problémát a fűtésnél. Ha viszont a lapostető az álom, akkor a lapostetős felülvilágító tud több természetes napfényről gondoskodni. Ezzel kapcsolatban ezt és ezt a cikkünket ajánljuk.  
  • Nagy belmagasság és galéria kialakítása szempontjából is ideális választás a könnyűszerkezet. A megfelelő napfénymennyiséget itt is érdemes biztosítani.  
  • Gyorsabban melegszik. Ez télen ugyan előny, nyáron viszont hátrányt jelenthet. Ugyanakkor beltéri klímával ez egyszerűen orvosolható. 

Mik a könnyűszerkezetes ház hátrányai? 

  • Az alapterület rovására bír el plusz hő-és hangszigetelést. Ezek számottevően sokat nem vesznek el a hasznosítható területből, fűtés szempontjából viszont sokat számítanak. Lassabban hűl át a fal, tovább tartja télen bent, nyáron kint a meleget. 

Cikkünk megírásánál az Ingatlan.com cikke segített.  


Ezt a bejegyzést 2022. október 15-én tettük közzé.