Érvek az egybenyitott terek mellett

Vannak szerelmesei, és vannak ellenzői az egybenyitott tereknek, de akadnak olyanok is, akik bizonytalanok ezzel kapcsolatosan. Persze az éremnek mindig két oldala van, de mi most az előnyökre koncentrálunk. Tarts velünk és szeress bele az egybenyitott terekbe! 

 

Az egybe nyitott terek nem veszítenek a funkciójukból, sokkal inkább jobban kihasználhatóvá válnak. A leggyakoribb példa erre az amerikai típusú konyha, amikor a nappalit és az étkezőt egybe nyitják. Vannak, akik ódzkodnak attól, hogy ételszag terjengjen a lakásban. Viszont ezért kárpótol, hogy a “szakács” nem kerül száműzetésbe a konyha fogságába, nem marad ki a családi időtöltésből, nem marad le a filmről, beszélgetésekről.  

A szellőztetés is hatékonyabb, ha több oldalon tudunk ablakot nyitni, s ezáltal a huzat besegít. Ha ezek az ablakok egy légtérben vannak, még hatékonyabbá válik a szellőztetés, hiszen nincsenek nagy kiterjedésű ütközőfelületek. Ezt pedig nagyra értékeled majd, ha épp a nyári kánikulában vagy a nagy téli hidegben szeretnéd felfrissíteni a helyiség levegőjét, amikor minél rövidebb idő alatt kell gondoskodni a légcseréről. Hiszen nem az a cél, hogy a kinti forróság vagy épp a fagyos levegő beáramoljon és átjárja a belső tereket.  

egy-legter-ID10155742_XXL 

Ráadásul így a szoba tájolásától függetlenül, több irányból kapja a természetes fényt. Ezáltal igazán komfortos, szellős, tágas, világos tereket kapunk, ahol jó érzés időt tölteni, és ahol sokáig nem kell villanyt kapcsolni. Gondolj csak bele, melyiket választanád: főzés lámpafény mellett vagy főzés világosban, természetes fényben? Vagy ebéd mesterséges világítás alatt vagy lámpa nélkül is világosban? A természetes fényben nem erőlködnek a szemek, kevésbé fáradékonyak, mint mesterséges világítás esetén.  

Az is igaz ugyanakkor, hogy a kíváncsiskodó szempárok, például a vendégeink is többet látnak a konyhából, így esetleg az előkészületek nyomából vagy az étkezés romjaiból. Hiszen nem tudjuk a mosatlanra csukni a konyhaajtót, hogy ez laza mozdulattal elrejtsük a halomban álló mosatlanokat. Valamint a “szakács” mellett a gyerekek és a négylábú kis lakótársaink előtt is megnyílnak a terek, így fokozott előrelátást igényel a tér biztonságossá tétele. De néhány praktikus tanácsot megfogadva erről könnyedén gondoskodhatsz! A lenti cikkajánlóban ehhez is találsz egy bejegyzést. 

 

Olvasd el kapcsolódó bejegyzéseinket: 

A szellőztetés természetes módjai  

Egészségünk záloga a kereszthuzatos szellőztetés 

Ellenőrzőlista a gyerekbarát tetőtéri konyhához   

A fizikai térelválasztás lehetőségei összefüggő tetőtéri helyiségben 

A vizuális térelválasztás lehetőségei összefüggő tetőtéri helyiségben 

 


Ezt a bejegyzést 2023. szeptember 3-án tettük közzé.