Mit adott a digitalizáció a családi otthonok tervezésében, építésében? 2. rész

Előző írásunkban tisztáztuk, mi is a digitalizáció eredeti jelentése. Építtetőként valószínű kevésbé érdekes számodra, hogyan dolgoznak a Tervezők, milyen építész- és egyéb tervezői programokat használunk. Neked – teljesen érthetően – az lehet a fontosabb, hogy ez miben befolyásolja a házad, az otthonod.

 

A tervezésről annyit említünk most, hogy mint minden szakmában, az eszközök használata igenis visszahat a produktumra, azaz az egyre jobbnak, pontosabbnak és okosabbnak tekintett eszközök használata magát a munkát, a gondolkodást is befolyásolja. Legyen szó bármilyen mesterségről. Nézz körül otthonodban és meg fogod látni, a Téged körülvevő tárgyak mennyire mások, mint évtizedekkel, vagy még korábban készített, gyártott társaik. Így van ez a házakkal is. Az eszköz használata összefügg a formálással, az anyaghasználattal, gyártással is. Megfigyelhető, hogy akik Építészként hagyják magukon felülkerekedni az eszközt, elvesztik a formálás és téralakítás szabadságát. Sok az egyforma ház, a szándékosan vagy „véletlenül” ugyanolyanra sikeredett épület. Persze magyarázat van: nem akar kirívó lenni, elég a „minimum”, a letisztult design. De egyensúlyvesztéskor ez szellemi szegénységgé válik. Baj, ha ezt a Tervező sem és Te sem, mint épületet használó sem tudjátok. 

Az építést alapvetően megváltoztatta a digitális eszközök hada. Az építés szervezése, a folyamatok koordinálása ma – egyes kivételektől eltekintve – nem is képzelhető el ilyen eszközök vezérelte rendszerek nélkül. A gyártás futószalag jellege, a lehető legnagyobb mértékű előregyártás szükségessége és erőltetése, térhódítása, a szállítás mind igénylik a digitális eszközöket. Ez nem baj. Sok praktikus mozdulat, kreativitást kevésbé igénylő munka felváltható ilyen „gépekkel”. Véleményem szerint ez nem teszi az embert feleslegessé, de módosítja az esetleg évszázados szerepköröket. 

 

De miben más ma egy épület működése? Mennyiben kényelmesebb, érzékenyebb az otthonod ma, mint régen? 

Világítás, fűtés, hűtés, szellőztetés, frisslevegő-keringtetés, árnyékolás, háztartási gépek működtetése, biztonsági rendszerek, öntözés és még sorolhatnánk, mi minden részese az okos otthonnak. Távoli eléréssel is kapcsolhatsz mindent. Érzékelők összehangoltan vigyázzák otthonod. Ez nagyon érdekes és jó. Az épület környezetéből érkező „jelek” és a belső terek használatát lekövető rugalmas adatgyűjtés olyan „agy”-ban találkoznak, ahol egy program kellően intelligensen képes lekövetni a használó mozgását, a levegő hőmérsékletét és páratartalmát, frissességét, vagy úgy is mondhatjuk a belső levegő egészséges összetételét. Házad így – végre – visszakerülhet a körkörös folyamatokba, azaz nem elszigetelt objektum, hanem a természetes és épített környezet tudatos része lesz. Egy példát említve ilyen a távvezérlővel és időjárásérzékelővel felszerelt tetősík ablak, ami nem engedi, hogy otthonod beázzon, túlzottan felmelegedjen, vagy a belső tér páratartalma egészségtelenül nagy legyen. Az így működtetett szerkezetek rugalmasan lekövetik a változó környezetet legyen az külső vagy belső. Azért, hogy a szó egészséges értelmében megfelelő komfortérzeted lehessen. 

Ahhoz, hogy otthonod részben digitálisan is működtethető legyen, értelemszerűen szükség van arra, hogy a tervezéstől a gyártáson és építésen át a beüzemelésig, a kezedbe adott eszközök szervizeléséig mindenben megjelenjen a digitális eszköz. De Te használod, a Te felelősséged és gondod ezek működtetése. Mértéktartóan, okosan. Miattad és Általad lehet csak „okos otthonod”. 

 

Páricsy Zoltán építészmérnök további írásait ITT találod, a honlapját pedig ezen webcímen éred el: https://www.paricsystudio.hu         

 

Kapcsolódó cikkek a blogon: 

 


Ezt a bejegyzést 2023. október 9-én tettük közzé.