Fűts okosan!

Reméljük, hogy már a fűtésszezon utolsó napjait, heteit éljük, és hamarosan beköszönt az igazi kellemes, tavaszi meleg! De azért még hátha jól jönnek fűtési tippjeink, legfeljebb legyen ez egy sorvezető, hogy ha a következő fűtés szezont hatékonyabbá szeretnéd tenni, mire ügyelj, esetleg milyen korszerűsítést célszerű elvégezned!

Napjainkban egyre több a korszerűsítő célú felújítás, hiszen ezek a beruházások megtérülnek: ha megteszünk mindent annak érdekében, hogy hatékonyabb legyen például a fűtési rendszerünk, akkor az a fűtésre fordított kiadásunk csökkenésében fog megmutatkozni. Ugye Te is szeretnél kevesebb rezsit fizetni?  

 

Így lehetsz hatékonyabb! 

  • Érdemes szakembert hívnod, és megvizsgáltatni a fűtési rendszeredet. Hiszen ez az egyik alappillér, ami modernizálásra szorulhat. Magas hatékonyságú berendezésnek számítanak például a kondenzációs kazánok és a hőszivattyúk. Bár egy kazáncsere és hasonló felújítás egy összegben nagyobb tételt jelent, de hosszú távon behozza az árát, és meghozza gyümölcsét az üzemelési költségek csökkenésével. 
  • Mit sem ér fűtési rendszer és a gépészet felújítása, ha a szigetelés régi. Bizony, nem elég csak egyetlen láncszemet megváltoztatni, komplexen érdemes gondolkodni. Ha az épület szigetelése megfelelő, akkor a hőveszteséget minimalizáltuk, így sokat tettünk azért, hogy otthonunk energiahatékony legyen. Az épület szigetelésén túl természetesen a nyílászárók fajtája és állapota is fontos elemek. Minél régebbi egy tetőablak, általában annál gyengébb a hőszigetelő képessége. Szeretnéd összehasonlítani, hogy a tetőablakaid milyen hőszigetelő képességűek az új, modern tetőablakokhoz képest? Hasonlítsd össze a termékek Uw értékét: minél alacsonyabb, annál jobban szigetel az ablak. Az alábbiakban hozunk erre egy példát a régebbi és újabb VELUX tetőablakokkal: 

“A régi (1986-2003 között forgalmazott) VELUX tetőtéri ablakok cseréje után a hőveszteség több, mint 50%-kal csökken VELUX Standard Plus ablak alkalmazásakor, mivel 

  • a régi ablak hőátbocsátási tényezője: Uw = 2,8 W/m2K 
  • az új Standard Plus ablak hőátbocsátási tényezője: Uw = 1,1 W/m2K 
  • 1,1 / 2,8 = 40% - azaz 60%-kal csökken a hőveszteség 

Az állítás a VELUX Standard tetőablakok esetén is megállja a helyét, mivel 

  • a régi ablak hőátbocsátási tényezője: Uw= 2,8 W/m2K 
  • az új Standard ablakok hőátbocsátási tényezője: Uw = 1,3 W/m2K 
  • 1,3 / 2,8 = 46% - azaz 54%-kal csökken a hőveszteség 

A hőveszteség tehát bármely 2003-ig forgalmazott VELUX tetőtéri ablak (FVI, GZL, GGL, GHL típusok) új VELUX tetőtéri ablakra történő cseréje esetén legalább 50%-kal csökken.” 

Forrás:  https://www.velux.hu/vevoszolgalat/vasarlas-utan/tetoablakcsere/ervek 2024.02.24 

 

A fenti példa alapján egy ablakcserével akár több mint felére is csökkenhet a hőveszteség, kétszeresére javulhat a hőszigetelés! 

  • Válts intelligens hőszabályozásra! Az igényeitekhez és az időjárási körülményekhez igazítható okos termosztátok automatikusan szabályozzák a fűtést.  
  • Távvezérlés és monitorozhatóság: ma már távolról is vezérelheted okos otthonodat, így a fűtést is. Például egy hosszabb utazás alkalmával a telefonod segítségével tudod a fűtést aktiválni, hogy mire haza érkeztek, meleg legyen a lakásban. 
  • Amennyiben van rá lehetőséged, gondolkodhatsz alternatív energiaforrás hasznosításában is! A megújuló energiaforrásból származó hő vagy elektromos energia előállítására ráadásul támogatás is igényelhető. Olvasd el kapcsolódó cikkünket itt! 
  • Válassz integrált megoldást az energiatermelésre! A hőszivattyús rendszerek például az otthonod hűtését is szolgálhatják a nyári forróságban. 
  • Rendszeres karbantartás! Nem elég csak újra cserélni a régit, ezt bizony rendszeresen kell ellenőrizni és a karbantartásra is érdemes ügyelni. 

 

Ahogy a fentiekből is látszik, elképzelhető, hogy a korszerűsítő teendőid listája hosszabb lesz, mint esetleg elsőre gondoltad volna, viszont, ha ezeket együttesen megléped, akár több évtizedre szóló megoldásba fektetsz. 

 


Ezt a bejegyzést 2024. február 24-én tettük közzé. 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: