Így készülhetsz fel a tetőablak cseréjére, ha közben otthon maradsz

A tetőablak cseréje ideális esetben nem jár különösebb felfordulással, nem jelent túl nagy munkálatot. Éppen ezért tervezhetsz úgy, hogy otthon tartózkodik a család a tetőablak(ok) cseréje közben. A kényelmetek és biztonságotok megóvása érdekében készülj fel előre, mutatjuk, mire ügyelj, hogy zökkenőmentes lehessen a kivitelezés!

A tetőablakok cseréje általában belülről, külső állványozás nélkül elvégezhető. A legegyszerűbb út, ha méretazonosak a régi és az új ablakok, mert így nincs szükség különösebb bontási munkálatra, megtartható a belső burkolat. Ráadásul, ha a régi és az új ablak is VELUX tetőablak, lefaraghatsz a csere költségéből és időtartamából. A munka elvégzésére kb. egy teljes munkanappal számolhatsz, de persze ez az ablakok számától, az időjárástól és a csereablak típusától függően változhat. 

Ha nem teljesen méretazonosak az ablakok, vagy bővíted is a számukat, akkor értelemszerűen nagyobb munka vár a szakember(ek)re. Azt javasoljuk, hogy ilyen esetben a tetőablak cseréjét kapcsold össze az ablak körüli belső burkolatok cseréjével, mivel a beépítő ilyenkor kiegészítő termékeket tud beszerelni, amelyek vízhatlanságot és jobb szigetelést biztosítanak.

Konzultáció és tervezés 

Induljunk ki abból az ideális esetből, hogy már megálmodtad mit, mire szeretnél cserélni. Ezt követően találsz egy tetőablak cserét végző szakembert, akivel tisztázod a felmerülő kérdéseidet, egyeztetitek az ütemtervet. Őt már ekkor érdemes tájékoztatnod arról, hogy az ablakcsere idején életvitelszerűen az otthonotokban maradtok. Ez neki olyan információ lehet, ami segítheti az ő tervezési folyamatát, ráadásul lehet, hogy további jó tanáccsal tud ellátni a felkészüléshez.

Biztonság és a lakás többi részének védelme 

A tetőablak(ok) cseréje során a szakember(ek) számára hozzáférést kell biztosítanod az érintett ablak(ok)hoz és a tetőhöz. Annak érdekében, hogy ne akadályoztasd őket és te is nyugodt legyél, pakolj el mindent, ami törékeny, sérülékeny, nehezen takarítható, és ami útban lehet. Érdemes elzárni azokat a szobákat, tereket, ahol nincs munkavégzés, megelőzve ezzel a koszolódást. Ahol pedig a szakemberek megfordulnak, fedd le újságpapírral vagy fóliával a padlót, bútorokat. Így könnyebb lesz majd a takarítás és elpakolás a munka elvégzése után.

Legyen B opciód! 

Bár ideális esetben nem érhet váratlan meglepetés, hiszen alaposan átbeszéltétek a munkát és a körülményeket, de ha valamiért mégis végül nagyobb munkára kerülne sor, jó, ha tudsz menekülőúttal tervezni, és esetleg máshova át tudsz/tudtok költözni.

Ezekkel az óvintézkedésekkel biztosíthatod az otthonmaradás kritériumait és minimalizálhatod a kényelmetlenséget, zavaró tényezőket. Ahogy a fentiekből is látod, az előzetes tervezés és a szakemberekkel való kommunikáció alappillérei a felkészülésednek.

 

Nincs még meg a szakember? Ha VELUX tetőablakot építtetsz be,

választhatsz a VELUX Ajánlott Beépítők listájáról! 

 

Reméljük, hogy a teendőid sora itt véget is ért, de előfordulhat, hogy a belső burkolat kiegészítésére és festésre is szükség lehet, ezekkel azonban már másik szakembereket kell megbíznod.    

 

További információért látogass el a

https://www.velux.hu/inspiracio/cikkek/tetoablakcsere-egyszeruen-es-gyorsan oldalra! 

 


Ezt a bejegyzést 2024. április 29-én tettük közzé. 

 

Kapcsolódó bejegyzéseink: